Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Montgomery avrättad i USA

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Lisa Montgomery dömdes 2007 för mordet på en 23-årig kvinna.
Foto: WYANDOTTE COUNTY SHERIFF / HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vid två tillfällen sköts avrättningen upp.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

2004 ströp hon ihjäl en gravid kvinna och skar ut hennes ofödda barn ur magen.

Nu har Lisa Montgomery, 52, blivit första kvinnan att avrättas federalt i USA på 67 år, enligt BBC.

Fallet med Lisa Montgomery har fått mycket medial uppmärksamhet. Dels då avrättningar av kvinnor är så pass ovanliga och dels då hennes försvarare försökt stoppa straffet på grund av Lisa Montgomerys mentala hälsa.

Enligt försvaret ska hon ha varit psykiskt sjuk – mycket på grund av sexuella övergrepp som gjordes mot henne som barn. Vilket fått många människorättsorganisationer att protestera mot avrättningen.

Den mördade kvinnans familj har dock uppgett att de anser att Montgomerys brott varit så fruktansvärt att det rättfärdigade en avrättning oavsett.

Innan onsdagen hade avrättningen skjutits upp två gånger, bland annat på grund av att Montgomery blivit smittad av covid-19. Men tidigt på onsdagsmorgonen utfördes den dödliga injektionen på ett fängelse i Terre Haute, Indiana.

Yngsta personen avrättad – på 70 år

Brandon Bernard avrättades i december – höll ett sista tal där han bad offrens familj om ursäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.