Lisa Holms mördare knivmördad i fängelse

Litauisk media: Nerijus Bilevicius blev stucken i halsen med egengjord kniv.
Lisa Holm från Skövde mördades i juni 2015.
Foto: POLISEN
Litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius, 42, dömdes 2015 till livstids fängelse för mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nu har han själv mördats.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Anstalten Marijampole i Litauen där Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius avtjänade en livstidsdom.
Foto: Mingailė Greičiūtė
Kommissarie Lars Johansson var spaningschef i mordfallet.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius, 42, dömdes 2015 till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm i Blomberg – och utvisades till litauiskt fängelse två år senare. 

Nu har han själv blivit mördad i fängelset Marijampole, rapporterar litauiska tidningen Diena

Medfången högg Nerijus Bilevicius med en egentillverkad kniv, enligt tidningen. 

– Han ville ju själv över till Litauen och han hade problem redan när han satt i svenskt fängelse, säger kommissarie Lars Johansson som var spaningschef för fallet. 

Hela Sverige skakades av fallet Lisa Holm i juni 2015. 

Spaningschef var den numera pensionerade kommissarien Lars Johansson som utrett mord och andra grova brott i över 20 års tid. 

– Lisa Holm-fallet var speciellt. Framför allt var det jättestor medial uppmärksamhet. Det finns ärenden som man kommer ihåg och Lisa Holm är faktiskt ett av dem som man inte glömmer, säger han. 

Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, bedömdes ha ett sexualsadistiskt motiv till dådet som ägde rum i en ladugårdsbyggnad mitt emot hennes arbetsplats, kaféet i Blomberg. 

Nu har han själv blivit mördad i anstalten Marijampole, rapporterar litauiska medier. 

– Vi kan inte uttala oss om den här incidenten, säger en av fängelsets anställda till Expressen och hänvisar i stället frågor över mejl. 

Höggs med egentillverkad kniv

Dådet ägde rum vid 18-tiden på onsdagen, rapporterar Diena. En livstidsdömd medfånge, namngiven som Robert Raulyn, pekas ut som gärningsman. Raulyn dömdes för att ha våldtagit och kidnappat en 14-årig flicka och mördat hennes föräldrar, enligt tidningen. 

Han ska ha huggit Nerijus Bilevicius i halsen med en egentillverkad kniv. Nerijus Bilevicius sårades dödligt och avled när han fördes till sjukhus, enligt tidningen.  

Det lokala åklagarkontoret har startat en förundersökning kring dådet. 

Nerijus Bilevicius dömdes till livstid fängelse och utvisning för mord i november 2015 och Göta hovrätt fastställde domen i februari 2016. 

Nerijus Bilevicius placerades på Norrtäljeanstaltens så kallade ”sexbrottsbunker” med andra sexualbrottslingar. Trots det utsattes han för en attack av en medfånge som kastade hett vatten i ansiktet på honom, och hotbilden mot mördaren gjorde att han fick isoleras från andra intagna. 

Kriminalvården godkände Nerijus Bilevicius ansökan om att avtjäna fängelsestraffet i hemlandet och i september 2017 fördes han i kroppsfängsel till Arlanda varifrån han flögs till Litauen.

Försökte hindra sökandet

Efter Missing Peoples största sökuppbåd någonsin, och en massiv polisnärvaro med dagliga pressträffar, upptäcktes Lisa Holms kvarlevor efter fem dygn gömda i en byggbarack på gården Martorp. 

Och mördaren, den litauiska gästarbetaren Nerijus Bilevicius, hade funnits i närheten hela tiden. Från sin uteplats vid gästbostaden i Blomberg, en slottsflygel, hade han kunna följa den enorma sökinsatsen. 

Han gjorde även ett desperat försök att stoppa Missing Peoples volontärer när en av deras sökpatruller närmade sig Martorp. 

– Nerijus och hans bror hoppade ur en bil och vad jag kommer ihåg hade han sagt till ledaren för sökgruppen att de inte behövde söka på gården eftersom militärerna redan hade sökt där. Men ledaren var hemvärnsman och han visset helt säkert att det inte var några militärer inblandade i sökningarna, säger Lars Johansson. 

Nerijus Bilevicius och hans bror dröjde sig sedan kvar vid platsen. 

– När söket kom runt gården och började närma sig arbetsbaracken då stack de därifrån. Och det var det som gjorde att man ville ha reda på vilka de var. 

Lars Johansson: ”Vi trodde att han skulle få hjärtinfarkt”

Polisen fattade misstankar mot gästarbetaren, grep honom och förde ut honom i handfängsel från slottsflygeln. 

– Jag kommer ihåg de första förhören för då var han väldigt nervös. Vi trodde att han skulle få hjärtinfarkt första gången vi pratade med honom. Han skakade. Men sedan lugnade han ned sig, säger Lars Johansson. 

När var det som du kände att ni hade tagit rätt man? 

– Det var när DNA-träffarna började ramla in. Då blev vi ganska säkra att det var rätt kille. Det var inte bara en DNA-träff utan det var massor, och det var även bland-DNA mellan honom och Lisa Holm. Så det stod ganska klart att det var vederbörande som hade gjort det. 

Vilket intryck fick du av honom som gärningsman? 

– Han var nog ganska kallhamrad ändå. För vad vi hade förstått gav han direktiv till både brodern och frun att de skulle ge honom alibi och säga att han hade varit hemma under eftermiddagen och kvällen då Lisa Holm försvann. 


Se mer: 

Ur arkivet – se reportaget från 2018: Expressen återvänder till kaféet i Blomberg – 2,5 år efter mordtragedin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.