Lisa Hedin från Hedemora har alltid varit aktiv och spelar både innebandy och fotboll.
Men efter graviditeten blev hennes vader plötsligt mycket svullna. Det visade sig att hon hade lipödem – en smärtsam sjukdom i fettvävnaden.
– Jag gick till vårdcentralen och fick remiss till arbetsterapeut. Då fick jag veta att lipödem inte är något man kan få hjälp med av landstinget, utan att man måste bekosta det själv, berättar Lisa.
Hon gick med i Facebook-grupper där det fanns andra drabbade. Samtidigt sökte hon fram en klinik i Västerås som bland annat utför fettsugning för kvinnor med lipödem.
I november 2020 genomfördes ingreppet.
– Det skulle vara 14 dagars sjukskrivning. Men efter 14 dagar kunde jag fortfarande inte gå utan att svimma, säger Lisa.
Drabbades av nekros
Medan tiden gick blev blåmärkena på vaderna svarta. Huden föll av i bitar stora som femkronor, berättar Lisa.
Vid en omläggning på kliniken anklagades hon för att ha hanterat eftervården fel. Men senare, på vårdcentralen, anades oråd. Prover visade att vaderna var infekterade. Hon hade också drabbats av nekros – att huden dött.
Komplikationerna krävde fem operationer och andra behandlingar. För Lisa innebar det tre och en halv månad som sjukskriven.
– Sista ingreppet var 29 december. Då tog man hud från utsidan av låret och fäste på vaderna. Nu har jag märken där som är cirka 15 gånger 10 centimeter.
I slutet av februari kom Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med kritik mot kliniken i Västerås.
Enligt IVO var fettsugningen alltför kraftig och ytlig. Den pekas ut som primär orsak till kärlskadorna som orsakade vävnadsdöden i vaderna. IVO menar också att kliniken inte uppfyllt kraven på god vård efter operationen.
I beslutet framgår även att läkaren som genomförde ingreppet inte utesluter att det var det som orsakade komplikationerna.
”Så sorgligt”
Drygt två år senare har Lisa fortfarande problem med vaderna. Ibland gör de ont. Ibland känner hon hur huden stramar när hon går. Och så brottas hon med ärren.
Men hon kan åtminstone träna igen.
– Jag är fysiskt lättare i kroppen. Det försöker jag väl se som det positiva i det här, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt blir det så sorgligt att man inte får hjälp av landstinget med en sjukdom som lipödem. Att man tvingas hantera och bekosta det själv, och så kan det bli så allvarliga komplikationer.
Lipödem – en kronisk sjukdom
• Lipödem gör att kroppens fettceller ökar i storlek, varför vissa kroppsdelar ökar i omfång. Det gäller oftast höfter, lår och underben, men det kan även vara armar och andra delar av kroppen.
• Lipödem förekommer nästan bara bland kvinnor och kan vara ärftligt. Sjukdomen debuterar ofta vid hormonella förändringar som pubertet, graviditet och menopaus.
• Den drabbar 1 av 72 000 personer.
• Vanliga symtom är smärta, ömhet vid tryck och lätthet att få blåmärken, samt övervikt. Patienter med lipödem känner sig ofta orkeslösa, upplever mjölksyra och blir snabbt trötta vid ansträngning.
• Det finns ingen specifik undersökning eller särskilt test för att ställa diagnosen. I stället görs en kroppsundersökning och en genomgång av tidigare sjukdomshistoria för att utesluta andra diagnoser med liknande symptom.
• Botande behandling saknas, men sjukvården kan ge hjälp att minska och förebygga besvären. Utöver rådgivning kan kompressionsbehandling, goda kostvanor och fysisk aktivitet lindra.
En del patienter väljer fettsugning för att bli av med lipödem i en kroppsdel.
Källor: 1177.se och Läkartidningen