Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s Bylund vill straffa partiska journalister

S-ledamot i kulturutskottet: ”KD ställde sig bakom SD” – SD vill diskutera frågan om opartiskhet i public service i kulturutskottet.
Linus Bylund
Foto: SVEN LINDWALL
Kulturminister Amanda Lind (MP) är kritisk till Linus Bylunds uttalanden.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas nytillträdde ledamot i SR, SVT och UR:s ägarestiftelse, Linus Bylund, vill stoppa presstödet och kraftigt banta public service, skriver Fokus.

Dessutom ska enskilda journalister kunna straffas för partiskhet.

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, säger han till tidningen.

Kulturminister Amanda Lind (MP) kallar förslaget en ”attack mot den fria journalistiken”.

– Politiken ska inte ställa andra krav på journalister för att man verkar inom public service, säger hon till Expressen.

Linus Bylund tillträdde nyligen som SD:s representant i Förvaltningsstiftelsen för de svenska public service-bolagen.

I en intervju med tidningen Fokus säger han att han ”för en gångs skull” är överens med sitts partis linje för att public service ska smalnas av och effektiviseras. 

Sverigedemokraterna ville nyligen kalla public service-chefer till kulturutskottet för att svara på deras kritik om att bolagen är partiska.

Linus Bylund vill att journalister ska kunna straffas

Linus Nylund säger nu att han också vill att enskilda public service-journalister ska kunna straffas för partiskhet.

– Jag vill ju se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden. Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger han till Fokus.

Han vill därför ändra på dagens system där bara företaget eller en ansvarig utgivare kan straffas.

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, säger han till Fokus.

Kulturminister Amanda Lind (MP) är starkt kritisk till Bylunds uttalanden och menar att SD gång på gång agerar för att ”undergräva förtroendet för medierna”.

– Det är en attack mot den fria journalistiken. Det Bylund föreslår är att kullkasta det system vi har med en ansvarig utgivare för att journalister ska kunna verka fritt, säger hon till Expressen.

Hur ser du på hans argument att det är journalister som är finansierade av allmänheten - och det därför ska ställas högre krav?

– Public service har höga krav och ska ha höga krav på saklighet och opartiskhet. Det är därför vi har Granskningsnämnden och det är därför vi har ett system med ansvariga utgivare. Det ska inte vara så att politiken ska ställa andra krav på journalister för att man verkar inom public service, säger hon.

Kallar public service-budgeten för ”orimlig”

Bylund preciserar inte med hur mycket han vill att budgeten för public service ska skäras ner, men kallar de nuvarande beloppen för ”orimliga”. Han försvarar dock de sex år långa avtalen.

– Jag är alltså för public service och emot att korta perioder kan leda till att en ny regering börjar ändra inriktningen efter sina önskemål och prånglar ut sin egen politik, säger han till Fokus. 

Linus Bylund satt riksdagen för Sverigedemokraterna mellan 2014 och 2018 och arbetar i dag på partiets kommunikationsavdelning. 

Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR har som huvuduppgift att välja styrelse för bolagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.