Linus Bylund: Det här ser naturligtvis illa ut

Expressen avslöjar i dag hur folkvalda sverigedemokrater uttalat sig rasistiskt på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria Tider under anonyma alias.

Sedan dess har en medlem redan fått avgå flera andra kommer nu att utredas av partiets medlemsutskott.

– Det är alltid allvarligt att företrädare för fram åsikter som inte hör hemma i partiet, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

"Hoppas de svälter sig till döds!", skriver Marie Stensby, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse och aspirerande riksdagsledamot, i en kommentar till en artikel på sajten Avpixlat som handlar om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar.

Men hon gör det i tron att hon är anonym under sitt nätalias "folkkultur".

"Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet", skriver Tommy Jonsson, SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige, och undertecknar med sitt alias "shejken".

I dag kan Expressen avslöja namnen på ett antal personer som döljer sig bakom nätalias som skrivit opassande och grovt rasistiska kommentarer på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Bland dem finns ett antal företrädare för SD runtom i landet.

Nolltolerans

Många uttalanden rimmar illa med partiets nolltolerans mot rasism som Jimmie Åkesson annonserade förra hösten, men partiledaren ämnar inte kommentera saken i dag på grund av privata åtaganden.

– Det hade inte haft betydelse vad det hade varit, han hade inte haft möjlighet att kommentera saken i alla fall på grund av de här privata åtagandena som inte har något med det här att göra, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

Inte heller vice partiledaren Jonas Åkerlund ville kommentera saken när Expressen.se träffar honom vid konstitutionsutskottets sammanträde.

Senare skriver han i ett mejl att: "Medlemsfrågor hanterar vi internt". 

Linus Bylund, Jimmie Åkessons stabschef, uttalade sig för SVT Nyheter på tisdagsmorgonen. 

– Det här ser naturligtvis illa ut, men vi tittar på det här nu.  Mer än så kan vi inte säga i nuläget, vi återkommer kring lunch, säger Linus Bylund till SVT Nyheter

Lämnar sina uppdrag

Senare under tisdagsförmiddagen kom beskedet att Marie Stensby lämnar alla sina uppdrag i partiet med omedelbar verkan, ett beslut som tagits i "samförstånd med partiet", enligt Martin Kinnunen.

Och flera företrädare kan stå på tur eftersom partiets medlemsutskott nu ska granska kommentarerna.

– Det är alltid allvarligt att företrädare för fram åsikter som inte hör hemma i partiet, säger Martin Kinnunen. 

I och med att Marie Stensby fick avgå måste man tänka att många andra också hänger löst?

– Det kan man spekulera om men vi hanterar alla fall individuellt och måste titta på vad varje person givit uttryck för. Sen har riksorganisationen så klart ett intresse av att hantera den här personen som tidigare satt i partistyrelsen. De andra personerna är på lägre nivå i partiet och då är det också en fråga som hanteras lokalt och i distrikt.

Det är inte första gången som SD-företrädare för fram den här typen av rasistiska åsikter, vad beror det på?

– Vi vet att det har inträffat förut, det har inträffat förut i andra partier också. Däremot är det vanligare att det händer i vårt parti, det kan man diskutera vad det beror på. Det beror väl på en hårdare granskning av våra företrädare men det beror säkerligen också på att vi fått företrädare för partiet som inte bör vara det också.

Skadar sådana här avslöjandens SD:s anseende?

– I och med att vi är väldigt tydliga med hur vi ser på överträdelser och att vi är tydliga med att det får konsekvenser så blir det också tydligt att man kan skilja på enskilda personer och partiet, säger Martin Kinnunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.