Linus Bylund (till höger) om att ytterligare fyra SD-politiker avslöjats för att ha skrivit anonyma kommenterar på hatsajter: "Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen." Foto: Suvad Mrkonjic
Linus Bylund (till höger) om att ytterligare fyra SD-politiker avslöjats för att ha skrivit anonyma kommenterar på hatsajter: "Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen." Foto: Suvad Mrkonjic

Linus Bylund: "Det är helt oacceptabelt"

Publicerad

Ytterligare fyra SD-politiker har avslöjats för att ha skrivit anonyma kommentarer på hatsajter.

Politikerna har kallat invandrare för "ohyra" och "parasiter".

SD:s medlemsutskott uppmanar nu politikerna att avsäga sig sina kandidaturer.

– Vi förväntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige.

Expressens och Researchgruppens granskning av anonyma kommentatorer på ett flertal hatsajter har avslöjat att flera SD-politiker varit aktiva i kommentarfälten. Politikerna har skrivit mängder med inlägg där invandrare och asylsökande bland annat kallas för "parasiter", "ohyra" och "otacksamma kräk".

– Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.

Avslöjandet har utretts av Sverigedemokraternas medlemsutskott, som uppmanar partimedlemmarna att avsäga sig sin kandidatur – annars riskerar de att uteslutas ur partiet.

– Vi förväntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige.

"Sanslöst larvigt"

Ulla-Britt Wennell står på fjärde plats SD:s lista i kommunvalet i Vallentuna och har bland annat skrivit att "Om negroida personer deppar ihop får de väl flytta härifrån". Men hon ser ingen anledning att lämna partiet.

– Du kan väl inte på allvar mena att jag ska kliva av för att jag har skrivit det jag har skrivit. Det är sanslöst larvigt, säger Ulla-Britt Wennell.

Sverigedemokraternas toppnamn i Solna Nils Jungenäs har bland annat påstått att "muslimernas handikap sitter ju trotts allt i huvudet". Nils Jungenäs vill inte kommentera hur han ser på sin framtid i partiet.

– Att tro att du skulle få en intervju av mig är helt barockt, säger Nils Jungenäs till Expressen.se.

"Inte min sak att avgöra"

Sture Johannesson kandiderar som femte namn till kommunfullmäktige i Gislaved. Han har bland annat skrivit följande om asylsökande: "Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan". Sture Johannesson har inte för avsikt att lämna partiet.

– Det är inte min sak att avgöra, vi får se vad som händer och sker, säger Sture Johannesson som inte vill kommentera saken närmare.

Björn Löfvenius, kandiderar för SD som sjundenamn till kommunfullmäktige i Borås och har bland annat kallat asylsökande för "parasiter".

– Han har sagt upp sig skriftligt och är inte med i Sverigedemokraterna, säger en anhörig.

Ordförande för SD i Borås Patric Silfverklinga bekräftar att Löfvenius fortfarande står på partiets valsedel, men kan inte kommentera om Löfvenius valt att lämna partiet.

– Rent generellt när det gäller medlemskap, svarar jag inte på sådana frågor eftersom vi håller våra medlemsregister hemliga, säger Patric Silfverklinga.

Åtta har redan fått gå

I tisdags fattade medlemsutskottet beslut om att företrädarna som figurerade i Expressens tidigare avslöjande ska avsäga sig sin kandidatur. Hittills har fyra kandidater valt att avgå självmant och fyra kandidater uppmanats att lämna partiet till följd av sina kommentarer.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag