Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linus Bylund: "Det är helt oacceptabelt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linus Bylund (till höger) om att ytterligare fyra SD-politiker avslöjats för att ha skrivit anonyma kommenterar på hatsajter: "Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen."
Foto: Suvad Mrkonjic

Ytterligare fyra SD-politiker har avslöjats för att ha skrivit anonyma kommentarer på hatsajter.

Politikerna har kallat invandrare för "ohyra" och "parasiter".

SD:s medlemsutskott uppmanar nu politikerna att avsäga sig sina kandidaturer.

– Vi förväntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige.

Expressens och Researchgruppens granskning av anonyma kommentatorer på ett flertal hatsajter har avslöjat att flera SD-politiker varit aktiva i kommentarfälten. Politikerna har skrivit mängder med inlägg där invandrare och asylsökande bland annat kallas för "parasiter", "ohyra" och "otacksamma kräk".

– Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.

Avslöjandet har utretts av Sverigedemokraternas medlemsutskott, som uppmanar partimedlemmarna att avsäga sig sin kandidatur – annars riskerar de att uteslutas ur partiet.

– Vi förväntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige.

"Sanslöst larvigt"

Ulla-Britt Wennell står på fjärde plats SD:s lista i kommunvalet i Vallentuna och har bland annat skrivit att "Om negroida personer deppar ihop får de väl flytta härifrån". Men hon ser ingen anledning att lämna partiet.

– Du kan väl inte på allvar mena att jag ska kliva av för att jag har skrivit det jag har skrivit. Det är sanslöst larvigt, säger Ulla-Britt Wennell.

Sverigedemokraternas toppnamn i Solna Nils Jungenäs har bland annat påstått att "muslimernas handikap sitter ju trotts allt i huvudet". Nils Jungenäs vill inte kommentera hur han ser på sin framtid i partiet.

– Att tro att du skulle få en intervju av mig är helt barockt, säger Nils Jungenäs till Expressen.se.

"Inte min sak att avgöra"

Sture Johannesson kandiderar som femte namn till kommunfullmäktige i Gislaved. Han har bland annat skrivit följande om asylsökande: "Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan". Sture Johannesson har inte för avsikt att lämna partiet.

– Det är inte min sak att avgöra, vi får se vad som händer och sker, säger Sture Johannesson som inte vill kommentera saken närmare.

Björn Löfvenius, kandiderar för SD som sjundenamn till kommunfullmäktige i Borås och har bland annat kallat asylsökande för "parasiter".

– Han har sagt upp sig skriftligt och är inte med i Sverigedemokraterna, säger en anhörig.

Ordförande för SD i Borås Patric Silfverklinga bekräftar att Löfvenius fortfarande står på partiets valsedel, men kan inte kommentera om Löfvenius valt att lämna partiet.

– Rent generellt när det gäller medlemskap, svarar jag inte på sådana frågor eftersom vi håller våra medlemsregister hemliga, säger Patric Silfverklinga.

Åtta har redan fått gå

I tisdags fattade medlemsutskottet beslut om att företrädarna som figurerade i Expressens tidigare avslöjande ska avsäga sig sin kandidatur. Hittills har fyra kandidater valt att avgå självmant och fyra kandidater uppmanats att lämna partiet till följd av sina kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.