Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linserna på Internet kan göra dig blind

Att köpa linser på Internet kan vara riskfyllt.
Alltfler köper linser på Internet.
Men inköp hos oseriösa näthandlare kan ge
allvarliga ögonskador.
-Har man riktig otur kan man bli blind, säger optikern Anita Robertson.
Över 700 000 svenskar använder kontaktlinser. Enligt den senaste statistiken säljs i dag var tionde linspar över Internet. De flesta som handlar framför datorn vill spara in på kostnaderna. Men det finns risker. Oseriösa företag kräver inte recept från ögonläkare eller optiker, vilket de egentligen är skyldiga till. -Om man inte går på regelbundna kontroller upptäcks inte problem med ögonen, exempelvis infektioner och sår på hornhinnan i tid. Faran är att du själv inte känner av problemen och att skadan blir bestående, säger Robertson. "Mycket oroande" Optikerna ser allt fler ögonskador på grund av felaktigt använda linser. Det hävdar Carl-Fredrik Kanington, ordförande i Kontaktlinsföreningen: -Handeln på Internet är mycket oroande. På Internet cirkulerar också billiga piratkopior av kända fabrikat. Då kan man få linser som inte ens passar ens eget öga. Dessutom finns osterila linser på marknaden, vilket nyligen uppdagades i Frankrike. -Det är jättefarligt. Då kan aggressiva bakterier frodas, säger Robertson. "Eget ansvar" Carl-Erik Eriksson, är barnkirurg och delägare i den nätlinsfirma som är störst i Sverige, Lensbuddy. Företaget har flyttat till Holland, där inga receptkrav finns. Han avvisar kritiken och tycker att optikerna talar i egen sak. De tjänar pengar på linsförsäljning och täta kontroller. -Visst finns det risker, men konsumenten har också ett eget ansvar. Vi har aldrig haft någon kund som skadats. Näthandeln ger en positiv effekt på ögonhälsan -folk har råd att byta linser oftare. Risken för piratlinser är minimal.

6 tips för handel på nätet

Optiker Anita Robertson och mikrobio-log Jan Johnson ger sina bästa råd för hur du handlar säkert på nätet:
 • Du måste veta vilken styrka, sort och storlek (radie och diameter) du behöver. Den utprovningen måste du göra hos en optiker eller en ögonläkare.
 • Tänk på att olika linssorter ofta inte är utbytbara, även om styrkan är densamma. Linsernas egenskaper, exempelvis när det handlar om hur mycket syre de släpper igenom, varierar.
 • Kontrollera dina ögon hos optiker eller ögonläkare en gång om året. Oftare om du har problem eller slarvar. Synen kan förändras med åren och potentiellt farliga förändringar kan upptäckas. Köp bara hos företag som kräver recept/intyg från optiker eller ögonläkare.
 • Jämför priserna hos Internetfirman med priserna hos optikern.
 • Många av de "vanliga" svenska kontaktlinsoptikerna har försäljning över nätet.
 • Se till att det finns en legitimerad kontaktlinsoptiker på företaget du handlar av. Då finns det någon att ställa till svars om du skulle få ögonskador. FAKTA/De har skadats av nätlinserna
 • Bara under en månad vid akuten på Sankt Eriks ögonsjukhus upptäcktes två unga kvinnor som fått problem med linser de köpt på Internet:
 • 21-årig kvinna. Hade köpt kosmetiska kontaktlinser på Internet för att få en annan färg på ögonen. Har aldrig träffat vare sig optiker eller ögonläkare. Får problem med linserna efter det att hon sovit med dem. Kommer in till akuten med en virusinfektion i ögats hornhinna och bindhinna. Hon får linsförbud för resten av livet.
 • 22-årig kvinna. Har köpt sina linser över nätet och inte undersökt ögonen på tre år. Får besvär och går till sin optiker. Efter det skickas hon till ögonakuten -med ett stort sår över hela hornhinnan. Hon får antibiotika och linsförbud i två veckor.

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!