Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linns drömliv – jobbar som illustratör i London

Linn Fritz från Sundsvall bor i London sedan sju år tillbaka.
Foto: Privat
Linn Fritz värderar sin frihet högt i dagsläget och bestämmer själv sina arbetstider.
Foto: Privat

Illustratören Linn Fritz, 28, från Sundsvall jobbar med sin stora passion i livet.

I dag frilansar hon i London och har haft kunder som Apple, Fjällräven och Facebook.

Det bästa är lyxen att inte hamna i ekorrhjulet.

– Jag värderar min frihet högst av allt i dagsläget, berättar hon.

Linn Frtitz lever och jobbar i London som en framgångsrik illustratör sedan sju år tillbaka, något som Sundsvalls tidning uppmärksammade nyligen. 

För Expressen berättar hon om vardagen i Hackney.

– Varje dag ser lite olika ut, vilket jag tycker är väldigt spännande. Jag tror det är bra för mig att jag inte ska hamna i ett ekorrhjul. Jag tycker inte det är speciellt roligt. Jag vet att det är väldigt lyxigt att ens kunna säga det, men jag trivs mycket bättre när varje dag ser olika ut.

Ryggsäcksjobbet: ”Kändes overkligt”

Tidigare har hon jobbat mot världskända amerikanska bolag som Apple och Facebook. Ett av hennes senare jobbprojekt är en specialversion av Fjällrävens ryggsäck ”Kånken”. Något som var surrealistiskt när den väl kom ut, berättar hon.

– Det kändes väldigt roligt eftersom jag aldrig jobbar med svenska kunder, så jag är inte på deras radar. Men det var väldigt roligt att bli upptäckt av en svensk, känd och väletablerad kund.

Har du sett din väska ute på stan?

– Jag har sett några stycken. En såg jag i Sverige i somras, och en här i England som hade på sig väskan vilket kändes overkligt.

Karriären tog raketfart

I gymnasiet läste Linn Fritz medieprogrammet, och sedan på yrkeshögskolan Hyper Island.

Hon kom senare att bli ”headhuntad” av en PR-byrå i Stockholm. Jobbet var roligt men hon saknade kreativiteten. Därför satt hon och filade på egna projekt nattetid. Det var också så hon blev upptäckt av ett företag i London där hon sedan fick jobb på en animationsstudio. 

Men nu är hon frilans och det bästa med det är friheten, tycker hon.

– Jag älskar att jag kan bestämma över mina dagar. Det är skönt att jag kan åka hem till Sundsvall, ta med mig datorn och jobba därifrån ett tag.

Vad är största utmaningen?

– Det är att känna motivation och kreativitet, och att pressa sig själv hårt. Jag gör precis allting själv vilket kan vara väldigt tufft. 

– Ibland kan det vara svårt att skilja på var mitt intresse slutar och var jobbet börjar, lägger hon till.

Linns tips för illustratören:

Våga ställ frågor

– Det var någonting jag själv inte vågade när jag studerade och det kom kreatörer till vår skola och hade föreläsningar. Nu har jag förstått att de bara blir glada när de får frågor.

Ta kontakt

– När vi lever i den här internetvärlden är det väldigt lätt att mejla någon du ser upp till och ställa frågor om det är någonting du undrar över.

Visa upp dina verk

– Det handlar också om att bara jobba. Att skapa det man gillar, men också att man visar upp det för folk online. Bygg en portfolio, eller en Instagram, så folk faktiskt hittar dig. Det var så jag blev upptäckt.


Ta en paus

– För mig funkar det väldigt bra att variera arbetstiderna. Men också att ta en paus och gå ifrån datorn. Det kan vara skönt att träna, eller gå ut och hänga med kompisar. Då brukar det släppa efter ett tag.

https://www.instagram.com/p/CUaZ56TN1ue/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.