Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linns, 37, möte med våldtäktsmannen i rättssalen

Linn Marie Carlehed berättar om överfallet och våldtäkten. Foto: Privat
Förövaren dömdes för våldtäktsförsök. Foto: Privat

När Linn Marie Carlehed var 23 år gammal blev hon misshandlad och våldtagen av en främmande man.

Samma år blev förövaren dömd – nu berättar hon om sina upplevelser:

– Jag gick tillbaka till brottsplatsen för jag ville inte låta det stackars kräket beröva mig min personliga frihet, säger hon.

Linn Marie Carlehed, 37, är i dag bosatt i Vadstena, utanför Jönköping, men växte delvis upp i Schweiz. Det var även där hon befann sig när hon blev våldtagen år 2004.

I samband med #metoo läste Linn många berättelser om våldtäkter och överfall. Hon bestämde sig snart för att dela med sig av sin upplevelse – ett beslut hon nu hyllas för.

– Jag funderade länge över hur jag skulle formulera mig, men på internationella kvinnodagen tänkte jag bara "nej nu jäklar". Och historien rann ur mig, berättar Linn.

I dag vill Linn dela med sig av sina upplevelser och sin berättelse för att hjälpa andra. Foto: Privat

"Bevisade min egen styrka"

Linn var 23 år gammal när hon blev misshandlad och våldtagen av en man i Schweiz.

– Jag hade redan innan överfallet förberett mig på hur jag skulle reagera om jag någonsin skulle behöva uppleva en våldtäkt. 

Trots att Linn redan innan händelsen hade bestämt sig för hur hon skulle agera, blev hon ändå förvånad när viljestyrkan satt kvar efter den traumatiska upplevelsen.

– Jag vände mig till polisen direkt och anmälde det. Rättsväsendet agerade suveränt. Jag hade rätt till en egen kvinnlig polis som var fantastisk, och även hennes manliga kolleger behandlade mig med yttersta respekt och gjorde ett riktigt bra jobb, berättar Linn.

Linn berättar att förövaren slog henne cirka 15 gånger i ansiktet. Foto: Privat

Eftersom övergreppet avbröts dömdes förövaren endast för våldtäktsförsök samt svår misshandel. Om rättsprocessen hade ägt rum i dag och i Sverige, hade utgången kunnat bli en annan. Men Linn är ändå nöjd med den fällande domen.

– Det är en händelse som jag inte skulle vilja missa i mitt liv. Det bevisade min egen styrka för mig.

Berättar gärna om våldtäkten

Enligt Linn rapporteras det endast om våldtäkter när någonting i rättsprocessen har gått fel. Av denna anledning delar hon nu med sig av sin berättelse.

– Man hör sällan en positiv historia. Det är alltid en kvinna som skäms, duschar bort bevis, inte blir betrodd och inte får upprättelse. Det är viktigt att visa hur bra det kan gå också.

Hon anser att det nu borde ske en attitydförändring när de gäller sexuella överfall.

– Tragiskt nog så kommer det ske fler våldtäkter. Vi måste visa unga människor strategier som man kan använda som offer. Vi måste avdramatisera processen för att skammen ska försvinna.

"Jag tecknade mig själv, tog fotografier, skrev texter och dikter, skämtade om det, kräktes ut hos mina vänner", berättar Linn. Foto: Privat

Linn ville inte ge förövaren bekräftelsen av att ha gjort henne till ett offer. Därför visade hon sig orädd efter upplevelsen.

– Jag gick promenader på natten och gick tillbaka till brottsplatsen för jag ville inte låta det stackars kräket beröva mig min personliga frihet.

Trots att Linn inte hade behövt närvara under rättegången, insisterade hon på att sitta med i rättssalen.

– Han vågade inte ens se åt mitt håll. Han satt där med krökt rygg, stirrade ner i bordet och var så liten. Han fick sitt straff så det bara smällde om det. Han skämdes.

"Det är aldrig ditt fel"

I dag berättar Linn gärna och ofta om våldtäkten och rättsprocessen, något hon gjort sedan dagen efter händelsen.

– Jag vet att många människor inte blir bemötta på ett rättvist sätt när de polisanmäler. Men jag vill berätta att för mig gick det. För mig är det en stärkande berättelse.

Hon hoppas nu att hennes berättelse kan skänka hopp till kvinnor som varit med om en traumatisk upplevelse, eller som kommer att vara med om en i framtiden.

– En våldtäkt är aldrig ditt fel och det finns strategier. Det behöver inte betyda att ditt liv är förstört. Jag tror att om man får bort rädslan och skammen, så får inte förövaren någon tillfredsställelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!