Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linnéas örhänge växte fast i örat – nu vill mamman varna

Johanna Johanssons dotter Linnéa Åkerblom tog hål i örat i november – sedan växte örhängets fäste fast i örat. Foto: Privat
Ploppen till örhänget växte fast i örat. Foto: Privat
Nu vill mamma Johanna Johansson varna andra. Foto: Privat

Johanna Johanssons dotter Linnéa, 6 år, tog hål i öronen under höstlovet. 

Men några månader senare så hade ena örhängets fäste, plopp, växt in i örat – och nu vill Johanna Johansson varna andra. 

– Det var inget som vi överhuvudtaget visste kunde hända, säger Johanna Johansson. 

Det var under novemberlovet som Linnéa Åkerblom, 6, tog hål i öronen.

Först hade hon speciella örhängen som man får vid håltagningen, som ska användas under läkningen, innan hon bytte till vanliga. 

Men under lördagen hade hon plötsligt tappat ett örhänge, berättar mamman Johanna Johansson, 32. 

– När vi försökte få in örhänget igen hittade vi ploppen i örat. Den hade kommit in och vuxit fast, säger Johanna Johansson. 

Linnéa berättar att det inte kändes bra och gjorde ont när hennes föräldrar försökte få ut den. Genom att sätta in örhänget i örat kom ploppen ut lite mer, och Linneas pappa lyckades få loss den. 

– Det började blöda, säger Linnéa. 

”Blev chockad” 

Johanna Johansson berättar att de inte behövde uppsöka vårdcentral, men att de nu är noga med att ta hand om såret och hålla rent. 

– Jag blev chockad, för det var inget som vi överhuvudtaget visste kunde hända. Ingen berättade att det kunde bli så här, säger Johanna Johansson.  

Nu vill Johanna Johansson varna andra föräldrar till barn med nytagna hål i öronen.

– Jag la ut det här i olika Facebook-grupper och även på min egen Facebook, för att upplysa folk att hålla koll på barnen. 

– Eftersom inte jag visste om det att det kunde hända så är det nog många andra som inte heller känner till det, säger Johanna Johansson. 

”Jag vill gärna att de försvinner”

Och Johanna Johansson fick mycket respons på sitt inlägg. Många har kommenterat och berättat om liknande erfarenheter, säger hon. Hon har också fått tips på andra ploppar att använda, med ett större fäste av plast, men egentligen tycker hon att de små plopparna borde bytas ut. 

– Jag vill gärna att de försvinner, att det i stället bara bör finnas större ploppar. Det verkar vara väldigt vanligt detta, och kan bli allvarliga komplikationer. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!