Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnéa: ”Kristi brud” sa att jag var hennes dotter

Se Brottscentralens djupdykning i Knutbyfallet.
Åsa Waldau sågs som ”Kristi brud” inom Knutbyförsamlingen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Knutbyförsamlingen lades ner 2018.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Efter domen mot pastorerna Peter Gembäck, Åsa Waldau och Urban Fält har medlemmar ur Knutbyförsamlingen trätt fram.

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar nu Linnéa Kuling, 25, om sina upplevelser.

– Åsa Waldau sa att jag var hennes dotter, säger hon till tidningen.

Sedan oktober 2018 finns inte längre Filadelfiakyrkans församling i Knutby. Men än i dag kommer nya vittnesmål inifrån den sektliknande miljön.

En av de som valt att träda fram är Linnéa Kuling, 25. I oktober släpps hennes självbiografi som ljudbok. Inför det har hon valt att berätta om sina upplevelser för Svenska Dagbladets Åsa Erlandsson.

– Jag är så trött, nej arg, på alla som tycker och tänker. Till och med människor som aldrig var där. Andra har gått ut och framställt sig som offer, säger Linnéa Kuling till SvD.

”Lätt att peka på andra”

Linnéa Kuling växte upp i församlingens innersta krets. Hon särades från familjen för att i stället bli ”dotter” åt Åsa Waldau.

I sin ljudbok beskriver Linnéa Kuling ensamheten hon kände som barn. Men då var hon även stolt att få vara nära ”Kristi brud”.

– Många tror säkert att vi som var med i församlingen är dumma i huvudet. Det är lätt att peka på andra men svårare att se klart på sin egen situation, säger hon till SvD.

Dömdes för misshandel

I våras dömdes Åsa Waldau för åtta fall av misshandel. Samtidigt dömdes pastorn Peter Gembäck för misshandel och olaga hot, och pastorn Urban Fält för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Linnéa Kuling lever å sin sida ett annat liv i dag. Hon säger till SvD att hon inte ser sig som ett offer. 

Samtidigt önskar hon att någon vuxen utanför församlingen hade brutit in för barnens skull.

– Inte genom att kritisera eller komma med påhopp, utan bara fråga hur vi mådde. För ett barn är det ett stort steg att vända sig till en lärare, men det blir lättare om man vet att de redan har förstått, säger Linnéa Kuling till SvD.

Det skedde i Knutby efter morden.

Knutby och efterspelet – detta har hänt

Den 10 januari 2004 vaknar Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

Det är pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som mördas när hon sover. Familjens barnflicka har begått mordet – och ett mordförsök då hon sköt en granne – på beställning av Helge Fossmo.

Den 12 maj 2004 åtalas barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.

Den 30 juli döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård.

Domarna överklagas, men den 12 november 2004 fastställer hovrätten Helge Fossmos livstidsstraff och att barnflickan ska genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpps i december 2011.

Efter dramat i Knutby tar Åsa Waldau över församlingen. Men 2016 tvingas både hon och Urban Fält lämna församlingen efter att ha blivit bortröstade. De flyttar från Knutby.

Hösten 2017 framkommer att en medlem i Filadelfiaförsamlingen – Peter Gembäck – har polisanmält Åsa Waldau för två fall av misshandel. En Knutbypastor anmäls då också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och ytterligare en för misshandel.

Den 14 maj 2018 kommer beskedet att församlingen, efter 97 år i Knutby, lägger ner.

I maj året därpå, 2019, åtalas Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält misstänkta för flera olika brott, däribland misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den 4 december meddelas att Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt. Han kan släppas fri våren 2021.

Den 14 januari 2020 inleds rättegången mot Waldau, Gembäck och Fält i Uppsala tingsrätt.

I mas döms Waldau, Gembäck och Fält. Waldau fälls för åtta fall av misshandel mot församlingsmedlemmar, Gembäck för misshandel och olaga hot, och Fält för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.