13-åringarna Linnea Nordström och Linnea Hultberg samlar nu in leksaker till cancersjuka barn i Stockholm. Foto: Privat13-åringarna Linnea Nordström och Linnea Hultberg samlar nu in leksaker till cancersjuka barn i Stockholm. Foto: Privat
13-åringarna Linnea Nordström och Linnea Hultberg samlar nu in leksaker till cancersjuka barn i Stockholm. Foto: Privat
Linnea Nordström, 13, har själv kämpat sig tillbaka från en cancersjukdom. Foto: PrivatLinnea Nordström, 13, har själv kämpat sig tillbaka från en cancersjukdom. Foto: Privat
Linnea Nordström, 13, har själv kämpat sig tillbaka från en cancersjukdom. Foto: Privat

Linnea hade cancer – vill nu hjälpa andra

Publicerad

Linnea Nordström, 13, har kämpat sig tillbaka från en cancersjukdom.

Nu vill hon och hennes kompis Linnea Hultberg, 13, hjälpa de barn som måste vara på sjukhus.

Därför ska de samla in 1 000 leksaker till sjukhusen i Stockholm.

– Vi vill att det ska bli roligt för dem som har det lite svårare, säger Linnea Hultberg.

Linnea Nordström, 13, och Linnea Hultberg, 13, satt och chattade med varandra en kväll i höstas när Linnea Nordström fick en idé. Hon ville samla in leksaker till barn som är på sjukhus. Linnea Hultberg nappade på idén och de satte i gång att planera direkt.

– Leksakerna i dag på sjukhus är kanske inte de nyaste eller de fräschaste. Och vi tänker att sjukhusen kanske inte har råd att lägga pengar på leksaker. Så då tänkte vi att det kanske är bra om någon utifrån hjälpte till, säger Linnea Nordström.

Målet är att de innan året är slut ska ha samlat in minst tusen leksaker till Stockholms sjukhus. Tanken med att samla in just leksaker är att underlätta för de barn som är på sjukhusen. De tror att det är svårt för barn som är mycket på sjukhus att få leka så mycket som de vill.

– Alltså barn älskar ju att leka. Och när man är på sjukhus ofta så försvinner ju den tiden som man har att leka. Nu får de kanske en ny chans, säger Linnea Hultberg.

Världscancerdagen

Det är många barn som får tillbringa tid på sjukhus. Anledningarna kan vara allt från enkla skador till allvarliga sjukdomar. I dag är det Världscancerdagen, en dag som instiftades år 2000 för att informera om just cancer. Barncancerfonden uppger att runt ett barn om dagen drabbas av någon typ av cancer.

Även Linnea Nordström har påverkats av cancer. Hon föddes med en tumör i ryggen, men är nu symptomfri. Tumören påverkade dock hennes högra ben, som i dag är svagare än det vänstra. Linnea Hultbergs storebror har en kromosomavvikelse och har därför ett flertal funktionsnedsättningar. Båda Linneorna har därför tillbringat mycket tid på sjukhus.

– Ska man ha en undersökning som tar lång tid kan det vara lite jobbigt. För då vet jag att snart kommer jag att få ligga still en timme, berättar Linnea Nordström om hur det är att vara på sjukhus.

Nu hoppas de att deras insamling kan komma att göra det lättare för de barn som är i den situation de varit i.

– Då kanske de kan se någon glädje i det, då kanske de kan orka kämpa lite till. Sjukhus är ju inte jättekul att vara på, säger Linnea Nordström

Vill berätta

På sin hemsida kommer de också att skriva om hur det är att vara sjuk och om hur det är att leva med någon som är sjuk. De hoppas på så sätt att de ska kunna få andra att förstå hur det är att leva med en sjukdom.

– Vi vill visa att det inte är någon större skillnad på frisk och sjuk, säger Linnea Nordström,

De har känt varandra sedan början av höstterminen, då de båda började på samma skola. Då blev de kompisar direkt.

– Det sa klick, säger Linnea Nordström.

Båda är taggade inför att sätta i gång med kampanjen och att skriva. De har redan fått mycket positiv respons och de tror att det kommer att gå ännu bättre framöver, när folk börjar inse vad kampanjen kan göra.

– Jag tror att nästan alla har varit inne på ett sjukhus någon gång. Och kanske känner att det inte är så roligt där. Det här kanske kan göra det roligare, säger Linnea Hultberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag