Linnéa Claeson svarar på kritiken: ”Mitt fel”

Linnéa Claeson om hot och hat.
Linnéa Claeson.
Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSEN

Influencern och Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson svarar på kritiken efter att hennes trovärdighet ifrågasatts. 

Nu bryter hon tystnaden och skriver i GP att en hel del i kritiken stämmer. 

Det är helt och hållet mitt fel och mitt ansvar, vilket jag tar på mig fullt ut”, skriver hon. 

Den tidigare handbollsspelaren Linnéa Claeson slog igenom stort med sitt Instagramkonto ”Assholesonline” där hon visade upp olika former av sexuella trakasserier från män. 

Kontot växte enormt och har i dag över 180 000 följare. Efter succén har Linnéa Claeson blivit krönikör på Aftonbladet, samtidigt som hon rest runt i landet och föreläst om bland annat näthat. 

Men den senaste tiden har hennes trovärdighet ifrågasatts. 

I flera avsnitt har ämnet tagits upp i podcasten ”Haveristerna” – och i en GP-krönika skrev journalisten Emilie Roslund

Vad händer med vår trovärdighet när det visar sig att Sveriges främsta feminist vittnar om sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?

Linnéa Claeson svarar på kritiken

Nu svarar influencern och Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson på kritiken i en text i samma tidning: 

”I grunden är det min trovärdighet och mina motiv som feminist som ifrågasätts. I grunden är det bra och jag välkomnar debatten och sakliga granskningar. Det finns också en hel del i kritiken som stämmer, eller stämmer till viss del. Av det har jag redan lärt och kommer snart be om ursäkt för.”

Hon skriver vidare att hennes svar dröjt för att hon behövt samla sig. 

Kritiker har bland annat ifrågasatt om hon verkligen fått utstå de trakasserier som hon vittnat om på sitt Instragramkonto. 

Andra anklagelser har handlat om att meddelanden, som hon lagt upp, i själva verket inte ska ha varit skickade till henne. Linnéa Claeson menar att hon från början varit öppen med att hon inte själv har tagit emot allt som publicerats på kontot. 

”Helt och hållet mitt fel och mitt ansvar”

I artikeln i GP medger Linnéa Claeson att hon ”redigerat och klippt” i konversationer, där hon bland annat skickat över konversationer från andra medier. Hon tar som exempel konversationer från e-post till Facebook-meddelanden. 

Det syns uppenbart på många av mina bilder och jag har tidigare skämtat med mina följare om att jag är så dålig på att redigera i Paint och hantera teknik överlag. Men eftersom detta är en stor del av kritiken som nu riktas mot mig så inser jag att jag inte varit tydligt nog med att kommunicera detta och det är jag ledsen för. Det är helt och hållet mitt fel och mitt ansvar, vilket jag tar på mig fullt ut”, skriver hon. 

Hon skriver också att hon översatt inlägg men också använt samma bild vid flera tillfällen – men att hon inte varit tillräckligt tydlig med detta. 

Har anklagats för plagiat 

I ett uppmärksammat Instagram-inlägg från i maj 2017 har väckt stor debatt. Då hävdade influencern att hon blev utsatt för sexuella trakasserier 20 gånger på tre timmar. 

Det är sant. Det var i anslutning till fotbollsmatchen mellan Manchester United och Ajax i Europa League-finalen. Det var massor av fulla fotbollssupportrar i stan, gäng med män som både ropade, gestikulerade eller sa olika oförskämdheter”, skriver Linnéa Claeson i dag. 

Linnéa Claeson har tidigare anklagats för plagiat i två av hennes krönikor i Aftonbladet – en kritik som hon också bemött i ”Medierna” i P1 och bemöter igen i GP. 

Hon avslutar artikeln med att lova mer tydlighet, noggrannhet och försiktighet i framtiden. 

Expressen söker Linnéa Claeson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.