Linnéa Claeson saknar examen – blev årets jurist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: NICOLINN NILSSON

Nätaktivisten Linnéa Claeson blev av Dagens Juridiks läsare utsedd till ”Årets jurist” 2018 – trots att hon inte har tagit sin examen.

– Jag förstår att folk reagerar, säger Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg. 

Varje år utser webbtidningen Dagens Juridik utmärkelsen ”Årets jurist” och det är läsarna som nominerar tio kandidater och därefter utser vinnaren. 

Över 10 000 människor deltog i årets omröstning och priset tilldelades till nätaktivisten och människorättskämpen Linnéa Claeson. Enligt Dagens Juridik fick hon fler röster än någon annan tidigare pristagare. 

Men utnämningen har väckt kritik av den anledningen att Linnéa Claeson, som studerar till jurist vid Stockholms universitet, inte har tagit examen. Aldrig tidigare har en person utan juristexamen utnämnts till ”Årets jurist”. 

– Jag förstår att folk reagerar därför att en juristexamen i mångas ögon är den gräns som krävs för att anses vara jurist. Tanken bakom priset är att det ska gå till någon som har gjort någonting inom rättspatos och juridikens värld som är värt att uppmärksamma. Vi ansåg att det trots allt är ganska formalistiskt att utesluta henne för att hon inte plockat ut sin examen, säger Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

De nominerades till ”Årets jurist” 2018

1. Caroline Snellman, Emma Fagervall, Maria Nääv och Ida Kjos, iniativtagare bakom #medvilkenrätt

2. Marko Tuhkanen, advokat

3. Petra Lundh, ny riksåklagare

4. Linnéa Claeson, debattör

5. Mari Heidenborg, ny justitiekansler

6. Fredrik Wersäll, riksmarskalk

7. Annie Lööf, ledare för Centerpartiet

8. Anna Ekvall, advokat

9. Johan Eriksson, advokat

10. Sara Stridsberg, före detta ledamot i Svenska akademien


Källa: Dagens Juridik/Legally Yours


En av de kritiska röster som höjts kommer från Evin Badrniya som är vice ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund. På Twitter skriver hon: 

”Att Linnéa Claeson vinner ”Årets jurist” trots att hon inte tagit examen får mitt blodtryck att nå nya höjder. ”För formalistiskt” att ge priset till en färdig jurist tydligen. Herregud, vi snackar juridik, inte årets baldrottning. Hellre formalistiskt än instagramaktivistiskt”.

https://twitter.com/evinbdya/status/1068224574129651712

Juristen Felix Arnstedt har också riktat kritik och skriver i ett sms: 

”Det vore inte orimligt att mottagaren av ”årets jurist” har en examen. Tycker det är viktigt och bra att det finns ett forum som lyfter fram förebilder inom kåren. Tidigare pristagare har mig veterligen också varit aktiva inom samhällsdebatten, med skillnaden att de har en examen”. 

De har blivit ”Årets jurist” genom åren

2017: Louise Meijer

2016: Alice Teodorescu

2015: Clarence Crafoord

2014: Madeleine Leijonhufvud

2013: Thomas Olsson

2012: Mårten Schultz

2011: Christina Ramberg

2010: Torgny Håstad

2009: Elisabeth Massi Fritz 

2008: Torgny Håstad

2007: Göran Lambertz, 

2006: Claes Borgström

2005: Hans Blix

2004: Thomas Bodström


Källa: Dagens Juridik


Linnéa Claeson skriver i ett mejl att hon såg utmärkelsen som en bra möjlighet att ge sin syn på juristernas roll och ansvar i samtiden. Om kritiken skriver hon: 

”Självklart behöver inte alla hålla med om att jag är en värdig vinnare. Jag har inget problem med det alls och en sådan reaktion känns ganska väntad. Jag får vara glad för de röster jag fick helt enkelt. Men kritiken mot reglerna för vem som nomineras svaras bäst på av de som beslutat dem.” 

Engagerar sig för utsatta

Linnéa Claeson kämpar mot sextrakasserier på nätet och engagerar sig för utsatta kvinnor och barn. Hon beskriver det arbetet som "mörkt och tufft", men vill inte tappa hoppet.

– Enda anledningen till att jag orka fortsätta arbeta med det här är att det finns hopp om en bättre, snällare värld. Jag ser den yngre generationen växa upp som aktivister med engagemang, har Linnéa Claeson tidigare sagt.


Expressen har sökt Evin Badrniya som avböjt att kommentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.