Bilden som Linnea använder för att marknadsföra sig själv.
Bilden som Linnea använder för att marknadsföra sig själv.

Linnea: "Att sälja sex passar mig"

Publicerad
Uppdaterad
Linnea, 55, säljer sex på fritiden.
- Jag vill ha ett aktivt sexliv, men jag vill ha det på mina villkor. Det här är en hobby som passar mig väldigt bra, säger hon.
Kollegor och omgivning vet ingenting.
Hon bor på en ort i Mellansverige och driver ett eget företag inom hälsobranschen. Hon har vuxna barn som alla vet om att hon säljer sex.
- De accepterar det jag gör, berättar Linnea.
Att börja träffa män mot betalning var ett medvetet och genomtänkt beslut som hon fattade för sju år sedan. Hon hade levt ett vanligt Svenssonliv i 20 år, med en och samma man. När de separerade kände Linnea att hon ville börja träffa män på ett nytt sätt.
- Jag kände starkt att jag inte ville ha en stadig partner igen. Men jag ville heller inte leva i celibat i resten av mitt liv. Nu var jag fri att göra som jag ville.
Till att börja med dejtade Linnea utan betalning inblandat. Under en period hade hon fem relationer samtidigt, där alla visste om varandra.
- Några av dem blev sårade till slut. De ville ha något mer och det var jag inte beredd att ge. Men jag ville ju heller inte göra folk illa.

"Jag bestämde mig för att testa"

Att gå ut på krogen och ragga, "knulla runt" som hon uttrycker det, var inte heller något alternativ. Risken att känslor blev inblandade var stor, och nu månade Linnea starkt om sin frihet. Tanken om att börja ta betalt slog sakta men säkert rot.
- Jag vet egentligen inte varifrån det kom, jag visste ingenting om den här branschen. Men tanken återkom och jag ville ta den på allvar.
Hon satte sig en natt och skrev en lista med fördelar och nackdelar. Nästa steg blev att prata med exmannen och några andra närstående.
- Sen bestämde jag mig för att testa.
Hon satte ut en annons och fick hundratals svar.
- Syftet var inte främst att tjäna pengar, och det är det fortfarande inte. Jag vill ha sex, närhet och beröring i mitt liv. Och jag vill ha det utan att skada någon, men utan att vara tvungen att ställa in mig i samma fåra som jag har levt i under 20 år.

"Går in i mig själv"

I dag annonserar Linnea sällan på sexnätsajter. Hon har i stället sin hemsida där hon beskriver detaljerat vad hon hon eftersöker hos de som kontaktar henne.
Träffarna planeras oftast in flera veckor i förväg, och Linnea träffar vanligtvis två, tre män i veckan.
- De som mejlar och skriver "kan vi ses i kväll?" har inget att hämta hos mig.
- Jag vill ha en form av relation med personen, med skratt och prat.
Egen sexuell njutning under träffarna ser hon som "en bonus".
- Jag tar inte emot ersättning för att jag ska njuta, även om det händer. Men min inställning innan en kund kommer till mig är att "nu ska jag göra det allra bästa för honom". Och jag tror de flesta av oss njuter när vi får andra att njuta.
- Innan ett möte sätter jag mig alltid ner en stund, går in i mig själv och fokuserar på vad som ska hända. Jag ser det här väldigt seriöst och är mån om att ge något bra.
De flesta av männen är stamkunder. En del har hon träffat sedan starten för sju år sedan. Det har hänt att Linnea har rest iväg med någon stamkund på en weekendresa, bott på hotell, ätit på restaurang, gått på museum, och haft sex.
- Då tar jag förstås inte betalt för tiden, utan då har det ett annat värde.
På hemsidan berättar Linnea vad hon erbjuder och vad de olika tjänsterna kostar. Hon upprepar att det inte bara handlar om pengar för henne. En guldkant på vardagen, absolut, men det är inte sexpengarna som betalar hyran. Däremot menar hon att pengarna är viktiga eftersom de får ett symbolvärde.
- Ersättningen, eller gåvan männen ger mig när vi träffas, blir en barriär. Vi vet båda två vad det handlar om.
- Jag kontaktar aldrig en kund, och kunden kontaktar inte mig i onödan.
Hon är kritisk mot sexköpslagen och kallar den "ett spel för galleriet".
- Hur många har blivit hjälpta just av den, av de som behöver hjälp?
Linnea anser att för många grupper "buntas ihop" i lagtexten, och tycker inte att det bör betraktas som ett brott att köpa sex av en frivillig part, som hon själv.
- Den tvingade prostitutionen är något helt annat. Men vi har redan lagar mot människohandel, våldtäkt, människorov och så vidare, och de ska förstås finnas kvar.

Inga planer på att sluta

Hon har också själv skrivit en bok som heter "Att sälja sex" som hon beskriver som en debattbok.
- När gemene man tänker på prostitution tänker de "Lilja 4-ever" eller missbrukare på gatan. Men mellan "Lilja 4-ever" och mig finns det massor av varianter.
Linnea har inga planer på att sluta sälja sex.
- Så länge min sexuella lust finns kommer jag nog ha kvar min hobby. Om jag inte skulle träffa min tvillingsjäl och bli dödsförälskad, men den risken är nog ganska liten eftersom jag inte söker efter det.

FOTNOT:
Linnea heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag