Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linnéa, 16, och hennes häst jagades av clowner

"Hästen fick panik, hon kände ju att jag var rädd", säger Linnéa Gabrielsson om mötet med clownerna. Foto: Privat / PRIVAT

"Jag kommer inte våga gå ut och rida nu. Det var väldigt obehagligt", säger Linnéa efter händelsen.

Foto: Privat / PRIVAT

I helgen kom uppgifter om att två personer utklädda till clowner jagat en ridande tonårstjej i Falun.

Nu berättar 16-åriga Linnéa Gabrielsson, som utsattes, om händelsen.

– Det här är det obehagligaste som har hänt i hela mitt liv, säger hon.

Linnéa Gabrielsson, 16, och hennes vän blev skjutsade till stallet på Lugnet utanför Falun i Dalarna sent på fredagskvällen. Linnéa skulle rida en runda med häst Lillan, en c-ponny. Kompisen stannade vid stallet.

Men Linnéa hann inte rida långt förrän hon märkte något konstigt. Hon och hästen svängde upp på en mindre grusväg:

– Jag hann kanske 20 meter, så såg jag lampor som lyser, som pannlampor. Först tänkte jag att det kanske var orienterare som var ute, men sen lyste de ner på kropparna och ansiktena. Då såg jag att de var hade dräkter och var sminkade, eller hade masker. Jag insåg att det var clowner, säger hon och berättar att hon vände direkt.

"De skrattade och sprang mot mig"

Linnéa Gabrielsson, som först pratade med P4 Dalarna, fortsätter:

– Hästen fick panik, hon kände ju att jag var rädd. De började springa efter mig, eller gå mot mig. Sen när jag hade ridit en bit såg jag lamporna igen, och hörde hur de skrattade och började springa mot mig.

Linnéa berättar att det var då hon verkligen började känna panik, och hon red så snabbt hon kunde mot stallet. Hon kastade sig av hästen och sa till sin kompis att de behövde gå in.

– "Vi har clowner efter oss", liksom, berättar 16-åringen.

Linnéa ringde polisen när hon hörde clownerna igen

Men det slutade inte där. Efter några minuter hörde Linnéa och hennes vän fotsteg utanför stallet, och att någon knackade på stallväggen.

– Då ringde vi till polisen. De kunde inte göra något, de hade ingen patrull. Min mamma var redan på väg för att hämta oss. Det här är bland det obehagligaste som har hänt i hela mitt liv, säger Linnéa.

Linnéa och hennes vän hörde fotsteg utanför stallet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ian Mcintyre / Â BULLS BP0001TXMC

Trots att händelsen, som är polisanmäld, inträffade i fredags sitter den kvar i Linnéa Gabrielssons medvetande.

– Jag har inte ridit efter det … det kommer påverka mig väldigt mycket. Jag kommer inte våga gå ut och rida nu. Det var väldigt obehagligt, säger hon.

"Jag tycker att det är ren idioti"

– När man har hört och läst att de haft vapen med sig tänkte jag att ”nu dör jag”. Det var mycket konstiga tankar i huvudet.

Linnéa har följt med i nyhetsrapporteringen om liknande händelser i landet, och hon tycker inte att det är det minsta roligt att personer klär ut sig till clowner för att skrämmas.

– Jag tycker att det är hemskt. Jag ser ingen vits eller anledning att göra det här. Det hade kunnat sluta riktigt illa om jag inte hade haft koll på min häst. Jag tycker att det är ren idioti, på riktigt, säger hon.