Linnea, 14, våldtogs på skoltoaletten. Efteråt hyllades våldtäktsmannen och Linnea tvingades flytta. Foto: SVT
Linnea, 14, våldtogs på skoltoaletten. Efteråt hyllades våldtäktsmannen och Linnea tvingades flytta. Foto: SVT

Linnea, 14, våldtogs på skolan - våldtäkten hyllas på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Linnea, 14, våldtogs på skoltoaletten av en äldre elev.
Efteråt hyllades våldtäkten på nätet och Linnea tvingades flyttade 50 mil och byta skola.
Nu kan kommunen tvinga Linnea att återvända till skolan.
I SVT:s Uppdrag Granskning berättade Linnea i kväll hur hon hotats och förnedrats efter att hon våldtagits på en skoltoalett på högstadieskolan Bjästaskolan utanför Örnsköldsvik.
Våldtäkten inträffades på en skoltoalett förra året.
Linnea anmälde våldtäkten till polisen. Men ett par dagar senare började det spridas rykten på skolan och på nätet.

Tog tydlig ställning

Linneas skolkompisar tog tydlig ställning för killen och drog sig undan. Linnea stod ensam.
Pojken dömdes senare till sluten ungdomsvård för våldtäkt på barn.
Men trots domen var det i stort sett ingen som trodde på Linnea. En Facebook-grupp till stöd för pojken fick snabbt 4 000 medlemmar. Skolan ville inte ta ställning och kyrkan ville hålla sig neutrala. Linnea tvingades byta skola och flytta 50 mil för att komma undan skolkamraternas kränkningar.

"Riskerar hennes välmående"

Bjästaskolan har kritiserats av Skolinspektionen för att de inte utredde flickans stödbehov och kränkningarna hon utsatts för utreds just nu av diskrimineringsombudsmannen.
Trots det kan Örnsköldsviks kommun komma att tvinga Linnea tillbaka Bjästaskolan. Detta om man väljer att inte betala för den nuvarande internatskolan.
– Jag anser att man riskerar hennes välmående om man tvingar tillbaka henne, säger Linneas mamma i programmet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag