Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linn, 8, fick barncancer – nu vill mamma Camilla hjälpa andra

Camilla Ingard berättar att familjen, från Värmdö, i princip bodde på sjukhuset hela förra hösten.
Foto: PRIVAT
Samtidigt som familjen haft en fin sommar, minns Camilla Ingard den tuffa vintern.
Foto: PRIVAT

Linn Ingard, 8, och hennes tvillingsyster Tess föddes elva veckor för tidigt.

Genast kunde Linn diagnostiseras med Downs syndrom.

I förra året insjuknade åttaåringen i barncancer, vilket tidningen Mitt i skrivit om.

– Hela förra hösten var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger mamma Camilla Ingard som nu arrangerar en festdag i Linns ära.

Tvillingparet Linn och Tess Ingard föddes båda elva veckor tidigt för åtta år sedan. Vid födseln kunde Linn diagnostiseras med Downs syndrom, och mamma Camilla Ingard, 48, berättar att familjen därför haft svåra stunder under uppväxten – trots att glädjen varit störst.

Men allt skulle bli svårare när Linn i augusti förra året hastigt insjuknade i leukemi, vilket tidningen Mitt i var först att berätta.

– Från en sekund till en annan kastades vi in i den värsta tänkbara mardrömmen, säger Camilla Ingard, projektledare vid Stockholms kommun.

Hon säger att det senaste året har varit det värsta i hennes liv. I samma veva som Linn drabbades av cancern hade även hennes höftkula hoppat ur led, och flickan behövde ligga gipsad i sängen i sex veckors tid.

Camilla Ingard berättar att familjen, från Värmdö, i princip bodde på sjukhuset hela förra hösten, och att varken hon eller maken Anders Persson, 49, kunnat jobba.


LÄS ÄVEN: Tom Hanks fina gest till cancersjuka flickan 


– Det har varit en fruktansvärd upplevelse. Hon var väldigt dålig och vi bodde mycket på sjukhus hela hösten. Linns syster Tess har farit väldigt illa av det här. Att som sjuåring kastas in i sjukhusvärlden på det här viset när hela familjen är i chock – det är ganska svårt för en sjuåring att hänga med på allt som händer runtom kring henne.

Linn är en riktig kämpe, berättar mamma, och åttaåringen har svarat väl på den riktigt tuffa cellgiftsbehandlingen.

Linn har fått tillbringa långa perioder på sjukhus.
Foto: Privat

Nu till hösten har Linn till och med kunnat börja i skolan, något hon skulle ha gjort förra året om hon inte blivit sjuk.

– Hon hinner återhämta sig mellan behandlingarna, och har börjat kunna gå några timmar i skolan. Vi har haft en väldigt fin sommar och Linn har klarat sig bra utan massa komplikationer. Det har varit en fantastisk sommar där vi åkt båt och njutit av värmen, lite återhämtning för alla i familjen.

”Kände att vi måste skapa bra energi”

Samtidigt som familjen haft en fin sommar, minns Camilla Ingard den tuffa vintern. Hon beskriver det som om hon var i ett vakuum, med tankarna enbart på sitt cancersjuka barn. Tvillingsystern Tess hade på sätt och vis fallit mellan stolarna, och det var svårt att balansera tankarna på förlorad inkomst, cancern, och friska Tess.

– De svåra händelserna har varit ganska traumatiska för Tess. Hon har mycket känslor i kroppen: ledsen, arg. Det har att göra med just att Linn blev sjuk, och det blir mycket fokus på henne. Det går inte att komma ifrån.

Tess Ingard kramar om sin syster Linn.
Foto: PRIVAT

Därför bestämde sig Camilla för att göra något fint för hela familjen, och andra drabbade familjer. Nu i helgen, efter många månaders planering, arrangerar hon en ”sprudlande och härlig” familjedag på Värmdö utanför Stockholm.

– Uppslutningen har varit fantastisk. Jag är så rörd och överväldigad av den respons jag fått, jag kunde inte ens drömma om det. Det är fantastiskt alltså!


LÄS ÄVEN: Lilla Grace, 1, har överlevt cancer 2 gånger 


Under lördagen kommer konferensanläggningen Siggesta Gård hysa Camilla Ingards arrangemang i samarbete med Barncancerfonden Stockholm Gotland. Det blir ansiktsmålning, hinderbana och massvis med aktiviteter. På söndagen sker en loppis där bordshyran för utställarna går oavkortat till Barncancerfonden, berättar Camilla.

– Hela förra hösten var det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Man måste få ha roligt och skratta, jag tänkte på barnen jag mött på sjukhusen och deras syskon. Jag kände att vi måste få göra något roligt, och skapa bra energi, säger hon om evenemanget.

På Instagram delar familjen med sig av Linns behandling, och de har även startat en insamling på Barncancerfonden. Båda går under namnet ”Linn vår stjärna”.

Varför är Linn er stjärna?

– Därför att hon ger oss så himla mycket, och är ett föredöme för alla. Hon lever här och nu och är en sprudlande unge. Jag börjar nästan gråta när jag pratar om det. Hon var på sjukhus i går och hade det så fruktansvärt jobbigt. Ändå vaknar hon i dag med en kärleksfull energi och är glad för att gå till skolan. Det går inte riktigt att beskriva, säger Camilla Ingard.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.