Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linköpingsutredaren vädjar: "Inte värdelös"

Utredningsledaren Jan Staaf vädjar om tips och information om olösta dubbelmordet i Linköping. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mohamad Ammouri, 8, dog i Linköping. Här visar hans mamma upp bilden. Foto: Jonas Lemberg
Poliser på plats efter dubbelmordet. Foto: Johanna Pettersson

Dubbelmordet i Norge påminner en hel del om det olösta dubbelmordet i Linköping 2004.

Efter tolv års intensivt utredande – nu vädjar utredningsledaren Jan Staaf genom Expressen:

– Sitt inte och tryck på information och tro att den är värdelös, utan låt oss göra en bedömning.

På onsdagen höll den norska polisen direktsänd presskonferens, där de berättade att en blott 15-årig pojke gripits som misstänkt för dubbelmordet i norska Kristiansand i måndags. Det var då den 14-årige Jakob Abdullahi Hassan och förskolläraren Tone Ilebekk, 48, höggs till döds.

15-åringen ska, enligt polisen, ha erkänt sin inblandning i det blodiga dådet.

– Han (15-åringen, red:s anm.) förklarade nästan omedelbart att han hade utfört mordet på Tone och Jacob. Han gav sedan en detaljerad redogörelse till polisen, sa Terje Kaddeberg Skaar vid den norska polisen.

Dubbelmordet som skakat Norge de senaste dagarna påminner i mångt och mycket om dubbelmordet i Linköping 2004, då åttaårige Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson, 56, överfölls och höggs till döds på gatan av en okänd man.

Har mördarens DNA

Polisens hetaste spår efter Linköpingsmördaren är det beslagtagna mordvapnet – en butterflykniv med mördarens DNA.

Samt en stickad mössa.

Men utredarna har inte, trots tolv års intensiv jakt, mördarens identitet. Bara att det rör sig om en ung man med nordiskt utseende.

Utredningsledaren i ärendet, Jan Staaf, säger att två utredare fortfarande jobbar heltid med dubbelmordet:

– De åker land och rike runt och pratar med människor. Vi har kommit längre utredningen så till vida att vi har avfört några personer. Men när det här hände i Norge så kommer givetvis brottet här i Östergötland upp i media igen. Människor får sig en tankeställare.

Har inte gett upp hoppet

Polisen i Östergötland har inte gett upp hoppet om att få in nya tips om morden – och vem mördaren kan vara, understryker Jan Staaf.

– Det är det gamla klassiska: sitt inte och tryck på information och tro att den är värdelös, utan låt oss göra en bedömning om det är relevant eller inte. Det kan vara minsta lilla detalj.

Genom Expressen vädjar han:

– Har du befunnit sig på platsen, kanske hört något om morden på ett kalas eller sett någon bete sig skumt vid den här tiden – vänd dig till oss. Det går att skriva ett anonymt brev till mig personligen med adress polisområde Östergötland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!