Utredningsledaren Jan Staaf vädjar om tips och information om olösta dubbelmordet i Linköping. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / TT NYHETSBYRÅNUtredningsledaren Jan Staaf vädjar om tips och information om olösta dubbelmordet i Linköping. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Utredningsledaren Jan Staaf vädjar om tips och information om olösta dubbelmordet i Linköping. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mohamad Ammouri, 8, dog i Linköping. Här visar hans mamma upp bilden. Foto: Jonas LembergMohamad Ammouri, 8, dog i Linköping. Här visar hans mamma upp bilden. Foto: Jonas Lemberg
Mohamad Ammouri, 8, dog i Linköping. Här visar hans mamma upp bilden. Foto: Jonas Lemberg
Poliser på plats efter dubbelmordet. Foto: Johanna PetterssonPoliser på plats efter dubbelmordet. Foto: Johanna Pettersson
Poliser på plats efter dubbelmordet. Foto: Johanna Pettersson

Linköpingsutredaren vädjar: "Inte värdelös"

Publicerad

Dubbelmordet i Norge påminner en hel del om det olösta dubbelmordet i Linköping 2004.

Efter tolv års intensivt utredande – nu vädjar utredningsledaren Jan Staaf genom Expressen:

– Sitt inte och tryck på information och tro att den är värdelös, utan låt oss göra en bedömning.

På onsdagen höll den norska polisen direktsänd presskonferens, där de berättade att en blott 15-årig pojke gripits som misstänkt för dubbelmordet i norska Kristiansand i måndags. Det var då den 14-årige Jakob Abdullahi Hassan och förskolläraren Tone Ilebekk, 48, höggs till döds.

15-åringen ska, enligt polisen, ha erkänt sin inblandning i det blodiga dådet.

– Han (15-åringen, red:s anm.) förklarade nästan omedelbart att han hade utfört mordet på Tone och Jacob. Han gav sedan en detaljerad redogörelse till polisen, sa Terje Kaddeberg Skaar vid den norska polisen.

Dubbelmordet som skakat Norge de senaste dagarna påminner i mångt och mycket om dubbelmordet i Linköping 2004, då åttaårige Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson, 56, överfölls och höggs till döds på gatan av en okänd man.

Har mördarens DNA

Polisens hetaste spår efter Linköpingsmördaren är det beslagtagna mordvapnet – en butterflykniv med mördarens DNA.

Samt en stickad mössa.

Men utredarna har inte, trots tolv års intensiv jakt, mördarens identitet. Bara att det rör sig om en ung man med nordiskt utseende.

Utredningsledaren i ärendet, Jan Staaf, säger att två utredare fortfarande jobbar heltid med dubbelmordet:

– De åker land och rike runt och pratar med människor. Vi har kommit längre utredningen så till vida att vi har avfört några personer. Men när det här hände i Norge så kommer givetvis brottet här i Östergötland upp i media igen. Människor får sig en tankeställare.

Har inte gett upp hoppet

Polisen i Östergötland har inte gett upp hoppet om att få in nya tips om morden – och vem mördaren kan vara, understryker Jan Staaf.

– Det är det gamla klassiska: sitt inte och tryck på information och tro att den är värdelös, utan låt oss göra en bedömning om det är relevant eller inte. Det kan vara minsta lilla detalj.

Genom Expressen vädjar han:

– Har du befunnit sig på platsen, kanske hört något om morden på ett kalas eller sett någon bete sig skumt vid den här tiden – vänd dig till oss. Det går att skriva ett anonymt brev till mig personligen med adress polisområde Östergötland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag