Litet hopp i stor nedsmutsning. Ettåriga Jia Wei föddes i världens skitigaste stad, Linfen i Shanxiprovinsen i Kina. Nu är hon på väg till sin morfar Yang Yong Mao, som berättar om hur luftföroreningarna sätter sig på allt även på honom själv: "Jag får inte bort det. Det går inte att tvätta av". Foto: Thomas Engstrom
Litet hopp i stor nedsmutsning. Ettåriga Jia Wei föddes i världens skitigaste stad, Linfen i Shanxiprovinsen i Kina. Nu är hon på väg till sin morfar Yang Yong Mao, som berättar om hur luftföroreningarna sätter sig på allt – även på honom själv: "Jag får inte bort det. Det går inte att tvätta av". Foto: Thomas Engstrom

Linfen är smutsigast i världen

Publicerad
Uppdaterad
mKina bländar ofta besökaren med sina moderna städer och nybyggda glänsande skyskrapor. Men den snabba utvecklingen har en mindre vacker baksida. Den smutsiga miljön. mKina kämpar med några av världens allvarligaste miljöproblem. Expressens Kina-korrespondent Mats Larsson och fotograf Thomas Engström har besökt tre av de mest drabbade platserna i Kina. LINFEN. Det finns inte många turister som tar sig till den kinesiska staden Linfen.
Det enda som gjort den känd, lockar inte precis till besök.
Linfen är världens smutsigaste stad.
Yang Yong Mao, 50 år, är ingen tillfällig besökare. Han har bott i Linfens utkant i hela sitt liv.
Vi möter honom strax utanför hans hemby Beiguxian. Han kommer med sina två dussin får, en flock rätt sorgliga djur med ull svärtad av luftföroreningar. Även Yang Yong Mao är lätt svartsotig i ansiktet och på händerna:
- Jag får inte bort det, säger han. Det går inte att tvätta av.
- Sån är luften här. Vi kan inte hänga ut tvätten på tork, då blir den svart på några timmar.

På samma nivå som Tjernobyl

Linfen har cirka 3,5 miljoner invånare och ligger i hjärtat av Kinas koldistrikt, i Shanxi-provinsen. Det är här en del av Kinas rikedomar skapas, 70 procent av landets kraftverk drivs med kol.
Detta är ett problem för en hel värld. Koldioxid svarar för 80 procent av jordens växthusutsläpp och kolet är en av de största bovarna.
Men det är ändå invånarna i platser som Linfen som betalar det högsta priset. Linfen har flera gånger listats som en av världens mest förorenade städer.
Världsbanken har Linfen i topp - eller snarare botten. Den amerikanska miljögruppen Blacksmith Institute placerar Linfen på samma nivå som Tjernobyl.


"Nu är det ingen idé längre"

När vi besöker staden så ligger den insvept i ett dis. Men vi ser den blå himlen över oss. Så det räknas som en fin dag i Linfen.
Luften är torr, torr och dammet nästan lite kvävande. Det täcker allt, trottoarer, hus, bilar, Yang Yong Mao och hans fåraflock.
- Så här var det inte när jag växte upp. Jag minns äpplena vi odlade. Nu är det ingen idé längre. Vi får ut för låga priser.
Yang Yong Mao bor granne med en koksfabrik. En av många i området. Skorstenarna spyr med jämna mellanrum upp väldiga plymer av rök som delvis skymmer solen.
"Skapa harmoni mellan fabriken och byn" står det som paroll på murarna som omger anläggningen. "Fabriken hjälper dig bygga din ekonomi för framtiden", står det på en annan.
För Yang Yong Mao var det snarare tvärtom.
- Min pappa var lantbrukare och så startade även jag. Jag odlade bland annat kål, tomater, morötter. Men när fabriken öppnade i början av 1990-talet så blev skördarna sämre och sämre.
- Tomaterna krympte ihop.


Satsade sparpengarna

En dag 2002 gav han upp. I stället tvingades han knacka på hos fabriken och söka jobb där. Han började skyffla samma svarta kol som förstört hans levebröd.
- Jag arbetade sju dagar i veckan för en lön på 500 rmb (cirka 450 kronor) i månaden. Det var tungt arbete. Inget liv.
Så i fjol köpte han får för sina sparpengar. Han tjänar lite bättre nu och livet är friare. Men allt sker fortfarande i skuggan av den fabrik han säger sig avsky.
- Det kan gå en hel månad utan att jag får se solen, säger han. Jag tycker bara det blir värre.

Inte längre värst på listan

Alla håller inte med om det, allt är inte kolmörker. Inne i Linfen träffar jag flera som menar att luften trots allt blivit något klarare även här det senaste året.
Linfen har fått en hel del dålig publicitet och beslutat sig för att stänga flera av de fabriker som spytt ut den värsta smutsen. I den senaste kinesiska genomgången så har Linfen sluppit titeln Kinas mest förorenade stad (Urumqi i Xinjiang har gått om).
Men ingen förnekar att problemen fortfarande är stora, stora.
- Jag kan inte ha en vit jacka på mig, säger sjuksköterskan Li Xin Ming, 25. Den blir smutsig inom loppet av några timmar.
- Jag undviker överhuvudtaget att prata utomhus. Min hals blir snabbt hes och sträv.
På sjukhuset där hon jobbar ser hon på nära håll kolberoendets baksidor. Fler och fler barn börjar komma in med andningsproblem, berättar hon.


Hoppas för barnbarnet

Förhoppningsvis blir Jia Wei inte ett av dem. Vi möter den ettåriga flickan på väg ut från Yong Yang Maos hemby. Hon är hans barnbarn och skjutsas omkring på en färgglad plastleksaksbil, intill högar av svart kol.
Det är 2000-talet i kollision med Dickens värld. En värld som Yang Yong Mao önskar att barnbarnet ska slippa växa upp i.
- Men vad kan vi göra, säger han, rycker på axlarna och går i väg med sina kolsmutsiga får.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag