Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter hemliga mötet – förundersökning inleds

Anna Lindstedt utreds.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui har skrivit om mötet.
Foto: PRIVAT

Efter mötet med fängslade Gui Minhais dotter Angela och kinesiska affärsman – nu bedriver Säpo en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

– Jag har inlett förundersökningen, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Nu äventyras Kina-ambassadören Anna Lindstedts nya toppjobb som Agenda 2030-ambassadör. 

– Nu pågår en intern utredning och vi får återkomma till den här frågan när utredningen är avslutad, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör vid Utrikesdepartementet, UD.   

Sveriges utrikesminister Margot Wallström valde under torsdagen att inte kommentera fallet. 

Efter att ha ordnat ett möte mellan den i Kina fängslade svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela och kinesiska affärsman så utreds nu Kina-ambassadören Anna Lindstedt av UD. 

– Hon har kommit hem för att föra en diskussion med UD i Stockholm, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD. 

Gui Minhais dotter Angela berättar för SVT att ambassadören var med på mötet hela tiden. 

– Hon säger att hon har ett nytt spår gällande min pappa och att hon vill att jag ska träffa några personer som skulle kunna hjälpa till, säger hon. 

”Var rädd att de skulle hälla gift i mitt vinglas”

Innan hon reste till Stockholm försökte hon få ut mer information om mötet, men utan att lyckas. Efter att ha blivit försäkrad att Anna Lindstedt skulle närvara reste hon till hotellet. 

– Under de här dagarna förväntas jag vara på det här hotellet i centrala Stockholm och jag får intrycket att de här affärsmännen inte vill att jag ska gå därifrån. Ambassadör Anna Lindstedt var där hela tiden, säger Angela. 

Författaren Kurdo Baksi säger till SVT att han var inbjuden till mötet. 

– Jag var rädd att de skulle hälla gift i mitt vinglas, säger han. 

– De menade att om jag skulle tysta svenska medier så skulle de kanske ordna frigivningen av Gui Minhai, fortsätter han. 

Utrikesminister Margot Wallström har inte kommenterat fallet med Anna Lindstedt.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen har under torsdagen sökt utrikesminister Margot Wallström. 

– Hon kommer inte att ge någon kommentar i kväll, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till Expressen under torsdagskvällen.

Säpo bekräftar utredning kring mötet

Säpo har bekräftat att de bedriver en förundersökning kring misstanke om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år” 

Källa: Brottsbalkens 19 kapitel, fjärde paragraf

Den som fattat beslut om att starta en förundersökning efter det kritiserade mötet är Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Vice chefsåklagare Hans Ihrman, under rättegången om terrorattacken på Drottninggatan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag har inlett förundersökningen. Jag kan bekräfta de uppgifterna som Säpo har lämnat om att förundersökningen gäller den här misstanken, säger Hans Ihrman. 

Han vill dock inte bekräfta om det är ambassadör Anna Lindstedt som är misstänkt i utredningen. 

Inte heller Säpo vill uttala sig om vem som är misstänkt. 

– Det kan jag däremot inte säga. Men det är Säkerhetspolisen som bedriver förundersökningen och den leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare hos Säpo och fortsätter: 

– Sen råder det förundersökningssekretess i det här ärendet vilket gör att vi inte kan lämna fler uppgifter i nuläget. 

Jonas Sjöstedt välkomnar Säpos utredning

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har tidigare kritiserat ambassadörens agerande och kommenterar nu den senaste utvecklingen: 

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

– Jag har tagit del av nyheten att Säpo nu bedriver en förundersökning och det tycker jag är mycket välkommet. Det är väl dokumenterat att Kina även agerar utomlands för att tysta oppositionella och trycka på mot de som framför kritik mot landet. Så jag välkomnar att Säpo nu undersöker om något brottsligt har begåtts. 

Vad säger du om det som hittills är känt i fallet? 

– Det är ju uppenbart att det är Kina som ligger bakom det här försöket att tysta Angela Gui. Och det handlar ju om hennes ihärdiga försök att få sin pappa fri. Hennes pappa är ju en politisk fånge i Kina, som faktiskt kidnappades av Kina när han var i Thailand. Och den kinesiska ambassadören har ju uttryckt sig mycket aggressivt mot dem som kritiserar Kina i det här fallet, så de talar en sorts maktspråk. Vi kan inte tolerera att främmande makter agerar på svensk mark för att tysta helt legitim kritik. I Sverige råder yttrandefrihet och den ska vi värna, säger Jonas Sjöstedt. 


UD: ”Vi får återkomma till den här frågan”

Den 17 januari publicerade Regeringskansliet ett pressmeddelande om att Anna Lindstedt utsetts till ny Agenda 2030-ambassadör – en tjänst som hon skulle tillträda i mars. 

Nu är det oklart om hon kommer få jobbet. 

– Nu pågår en intern utredning och vi får återkomma till den här frågan när utredningen är avslutad, säger Diana Qudhaib.  

Ambassadör för Sveriges klimatsatsning

Kan det som nu hänt äventyra det här jobbet? 

– Vi kommer inte spekulera. Vi låter utredningen ha sin gång och kommer inte kommentera det.

Ambassadörsjobbet är ett toppjobb vid genomförandet av regeringens miljömål, Agenda 2030 för hållbar utveckling. Utrikesdepartementet ansvarar för agendans internationella genomförande som under 2019. 

Under ett toppmöte i FN:s generalförsamling i september ska Sverige och Bahamas leda förhandlingarna om hur agendan ska genomföras globalt. 

Upplevde mötet med affärsmännen som hotfullt

Det var i januari som det hemliga mötet mellan kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter ägde rum. På Anna Lindstedts initiativ flög Angela Gui till Sverige för att möta representanter som skulle kunna hjälpa henne att frita fadern Gui Minhai.

Bokförläggaren har suttit fängslad i Kina sedan 2015, då han blev gripen av kinesiska myndigheter under en resa till Thailand. Av den kinesiska regimen anklagas han för att bland annat ha röjt statshemligheter. 

Angela Gui.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med SvD berättade Angela Gui nyligen om mötet – som blev långt ifrån som hon trott. Enligt henne var det manipulativ och hotfull stämning, och hon pressades att vara tyst i media i utbyte mot visum. Männen menade också att fadern kunde friges – efter att först ha dömts till fängelse i domstol. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.