Ola Lindholm i Wild Kids. Foto: Cornelia Nordström
Ola Lindholm i Wild Kids. Foto: Cornelia Nordström

Lindholm i tv - trots kokainavslöjandet

Publicerad
Uppdaterad
Ola Lindholm, barnprogramledare och chefredaktör för Kamratposten, hade kokain i kroppen när han gick på fotboll på Råsunda, enligt polisen och rättsmedicinalverkets tester.
Trots det får han fortsätta som ledamot i Bris styrelse. Och SVT väljer att på lördagskvällen sända "Tittarnas Wild Kids" med Ola Lindholm som programledare.
- Vi hann inte vidta några åtgärder, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, till Expressen.se.
Ola Lindholm testades för narkotika när han gick på fotboll på Råsunda den 10 april i år. Nu har analyssvaren kommit – och de visar att den kände programledaren hade bensoylekgonin, en restprodukt som kroppen bildar om man tagit kokain, i kroppen.
Ola Lindholm förhördes om saken i går på fredagsmorgonen och han fortsatte då att neka till brott. Saken ska därför avgöras i en domstolsförhandling.

Ringde själv

Efter att Ola Lindholm fått information från polisen om analyssvaren valde han själv att kontakta Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT.
– Han valde att ringa mig själv och berätta att testet var positivt, säger Helga Baagøe.
I samtalet med Helga Baagøe fortsatte Ola Lindholm att hävda sin oskuld.
– Han fortsätter att säga att han är oskyldig. Jag tror samtidigt att han förstår att han sätter oss i en svår situation, säger Helga Baagøe.
SVT ser mycket allvarligt på knarkmisstankarna och det faktum att testerna visade att Lindholm hade kokain i kroppen.
– Det är oerhört allvarligt och inget vi kan acceptera.

Riskeras avsked

Ola Lindholm har varit programledare för de fyra säsonger av programmet ”Wild Kids” som sänts i SVT. En ny säsong av ”Wild Kids” ska börja spelas in i augusti.
Planen var att Ola Lindholm skulle leda programmet även denna gång, men efter det som skett kan han komma att förlora arbetet.
SVT inväntar nu den rättsliga processen.
Om Ola Lindholm döms kommer han inte att få leda programmet, men om rättsprocessen drar ut på tiden kan det bli så att Ola Lindholm plockas bort även innan det kommit en dom i fallet.
– Det är svårt för oss att ifrågasätta fakta från polisens analys. Jag ser inte att han i det här läget kan vara programledare, säger Helga Baagøe.

I tv på lördagskvällen

Men trots det som framkommit kommer Ola Lindholm att dyka upp i rutan redan på lördagskvällen. Klockan 18.30 visas ”Tittarnas Wild Kids” i Barnkanalen.
– Vi hann inte vidta några åtgärder. Kvällens avsnitt kommer att sändas, så får vi se hur det blir med resten av serien, säger Helga Baagøe.
Med tanke på att han hade kokain i kroppen, borde ni inte stoppa det programmet?
– Vi borde definitivt ha en diskussion om det, men vi hann inte det i går. Vi fick beskedet ganska sent i går.
Men är det inte bara att ta det från tablån i dag?
– Hon (ansvarig utgivare, Christina Colliander) gjorde bedömningen att hon inte ville eller kunde ta det beslutet i hastigt mod i går och det är hennes beslut. Men hon kommer definitivt att titta på frågan på måndag.
Även Bris, där Ola Lindholm är styrelseledamot, väljer att fortsätta samarbetet i väntan på en eventuell dom.
– Ola har gjort ett jättebra jobb för Bris och haft ett väldigt bra barnperspektiv. Han säger till oss att han är oskyldig, därför vill vi avvakta tills dom har fallit, säger Cecilia Naucler, presschef på Bris, till Expressen.se.
Det är heller inte aktuellt med någon timeout eller dylikt för Ola Lindholm i väntan på dom.
Är det inte allvarligt nog att analysen visar att han hade tagit kokain?
– Det är en beklaglig händelse, men med hänsyn till det arbete han har gjort ideellt för Bris vill vi inte döma honom förrän dom har fallit, Cecilia Naucler, presschef på Bris, till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag