Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lindgren lämnar Försäkringskassan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Internmeddelandet som skickades ut.
Kommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan.
Foto: Torbjörn Larsson
Generaldirektören Dan Eliasson skriver: "Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig".
Foto: Olle Sporrong

Kommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan.

Det framgår av ett intermeddelande och beslutet grundar sig på Expressens granskning av hans misstänkta jävsituation.

"Den senaste veckan har tidningen utövat folklig domstol där många känt sig manade att agera domare – däribland en liten grupp av medarbetare", skriver han.

När Försäkringskassans kommunikationschef Jonas Nilsson omorganiserade sin avdelning anställde han sin flickvän på en chefsposition, vilket innebar att hon fick en löneökning på knappt 10 000 kronor i månaden.

För att undvika jäv fick HR-chefen skriva under avtalet och vara flickvännens chef på papperet, men i det dagliga arbetet beslutade Jonas Lindgren om hennes uppgifter och attesterade hennes lön, utlägg och semesteruttag.

Fick lön på semester

Jonas Lindgren hade också godkänt att kvinnan fått lön, trots att hon varit ledig. Detta inträffade bland annat när de båda befann sig på semester i Miami. Totalt ska 26 lediga dagar ha bokförts som arbetsdagar, enligt en färsk internutredning.

När Expressen pratade med Jonas Lindgren sa han först att alla attesteringar var korrekta. Men efter att tidningen kontrollerat saken med Försäkringskassans ekonomikontor ändrade han sig.

"Det är mycket möjligt att jag har missat någonting", sa Jonas Lindgren.

Allt detta framgick i frilansjournalisten Lasse Wierups granskningav Försäkringskassan i Expressen förra veckan. 

"Aldrig varit med om något likartat"

Fackförbundet ST:s ordförande Siv Norlin var allt annat än nådig i sin kommentar till kommunikationschefens handlande.

- Jag har jobbat fackligt inom Försäkringskassan sedan början av 80-talet och aldrig varit med om något likartat, säger hon.

I dag kom så beskedet att Jonas Lindgren lämnar sin post på grund av Expressens artiklar. I ett meddelande till de anställda som han titulerat "ett sista veckobrev" skriver han att han själv tagit initiativ till att granska jävsituationen vid tillsättning av chefstjänster och att "alla måste tåla att granskas".

Men han anser sig orättvist behandlad.

"Efter den senaste veckans skriverier och kommentarer har jag insett att det inte är utredningen som ska komma fram till vad som hänt. Detta avgörs i stället av en kvällstidning. Den senaste veckan har tidningen utövat folklig domstol där många känt sig manade att agera domare – däribland en liten grupp av medarbetare. Det tycker jag är orimligt och ovärdigt", skriver Jonas Lindgren.

"Tråkigt att han inte kan fullfölja"

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson kommenterar uppsägningen i ett annat internmeddelande.

"Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig", skriver han och tillägger att Jonas Lindgren är en av Sveriges skickligaste kommunikatörer och att "det är tråkigt att han inte kan fullfölja det viktiga arbete han påbörjat".

Anklagade Expressen för lögn

Dan Eliasson hamnade i förra veckan i blåsväder internt när han anklagade Expressen för att ljuga om uppgiften att en internutredning mot Jonas Lindgren lagts ner utan åtgärd.

Enligt de internutredare som utrett Lindgren var det ingen tvekan om att ordern från högsta ort var att lägga ner fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.