Internmeddelandet som skickades ut.Internmeddelandet som skickades ut.
Internmeddelandet som skickades ut.
Kommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan. Foto: Torbjörn LarssonKommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan. Foto: Torbjörn Larsson
Kommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan. Foto: Torbjörn Larsson
Generaldirektören Dan Eliasson skriver: "Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig". Foto: Olle SporrongGeneraldirektören Dan Eliasson skriver: "Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig". Foto: Olle Sporrong
Generaldirektören Dan Eliasson skriver: "Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig". Foto: Olle Sporrong

Lindgren lämnar Försäkringskassan

Publicerad

Kommunikationschefen Jonas Lindgren lämnar Försäkringskassan.

Det framgår av ett intermeddelande och beslutet grundar sig på Expressens granskning av hans misstänkta jävsituation.

"Den senaste veckan har tidningen utövat folklig domstol där många känt sig manade att agera domare – däribland en liten grupp av medarbetare", skriver han.

När Försäkringskassans kommunikationschef Jonas Nilsson omorganiserade sin avdelning anställde han sin flickvän på en chefsposition, vilket innebar att hon fick en löneökning på knappt 10 000 kronor i månaden.

För att undvika jäv fick HR-chefen skriva under avtalet och vara flickvännens chef på papperet, men i det dagliga arbetet beslutade Jonas Lindgren om hennes uppgifter och attesterade hennes lön, utlägg och semesteruttag.

Fick lön på semester

Jonas Lindgren hade också godkänt att kvinnan fått lön, trots att hon varit ledig. Detta inträffade bland annat när de båda befann sig på semester i Miami. Totalt ska 26 lediga dagar ha bokförts som arbetsdagar, enligt en färsk internutredning.

När Expressen pratade med Jonas Lindgren sa han först att alla attesteringar var korrekta. Men efter att tidningen kontrollerat saken med Försäkringskassans ekonomikontor ändrade han sig.

"Det är mycket möjligt att jag har missat någonting", sa Jonas Lindgren.

Allt detta framgick i frilansjournalisten Lasse Wierups granskningav Försäkringskassan i Expressen förra veckan.

"Aldrig varit med om något likartat"

Fackförbundet ST:s ordförande Siv Norlin var allt annat än nådig i sin kommentar till kommunikationschefens handlande.

- Jag har jobbat fackligt inom Försäkringskassan sedan början av 80-talet och aldrig varit med om något likartat, säger hon.

I dag kom så beskedet att Jonas Lindgren lämnar sin post på grund av Expressens artiklar. I ett meddelande till de anställda som han titulerat "ett sista veckobrev" skriver han att han själv tagit initiativ till att granska jävsituationen vid tillsättning av chefstjänster och att "alla måste tåla att granskas".

Men han anser sig orättvist behandlad.

"Efter den senaste veckans skriverier och kommentarer har jag insett att det inte är utredningen som ska komma fram till vad som hänt. Detta avgörs i stället av en kvällstidning. Den senaste veckan har tidningen utövat folklig domstol där många känt sig manade att agera domare – däribland en liten grupp av medarbetare. Det tycker jag är orimligt och ovärdigt", skriver Jonas Lindgren.

"Tråkigt att han inte kan fullfölja"

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson kommenterar uppsägningen i ett annat internmeddelande.

"Givet det som hänt och alla kommentarer i media och internt har Jonas Lindgren nu valt att säga upp sig", skriver han och tillägger att Jonas Lindgren är en av Sveriges skickligaste kommunikatörer och att "det är tråkigt att han inte kan fullfölja det viktiga arbete han påbörjat".

Anklagade Expressen för lögn

Dan Eliasson hamnade i förra veckan i blåsväder internt när han anklagade Expressen för att ljuga om uppgiften att en internutredning mot Jonas Lindgren lagts ner utan åtgärd.

Enligt de internutredare som utrett Lindgren var det ingen tvekan om att ordern från högsta ort var att lägga ner fallet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag