Under förra veckan kritiserade Kinas ambassad i Stockholm organisationen Svenska PEN för att man tilldelar Tucholskypriset till Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.
Därefter eskalerade situationen.
GUI MINHAI OCH TUCHOLSKYPRISET – DETTA HAR HÄNT
• Svenska PEN, en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet, meddelade nyligen att Gui Minhai tilldelas 2019 års Tuchulskypis, som årligen delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.
• Prisutdelningen äger rum på fredagen. Kulturminister Amanda Lind ska dela ut priset och en tom stol kommer placeras på scenen för att uppmärksamma den fängslade författarens frånvaro.
• Kinesiska ambassaden reagerade med vrede på beskedet och skrev på sin hemsida den 7 november att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”.
På torsdagen publicerade ambassaden en intervju med ambassadör Gui Congyou, som uppgavs vara gjord av Sveriges Radio. Där uttrycker ambassadören en rad hot, bland annat att ”en del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”, samt att man skulle ”vidta åtgärder” om Svenska PEN inte ställde in prisutdelningen.
Den kinesiska ambassaden i Stockholm meddelade på fredagen att kulturminister Amanda Lind skulle portas från Kina om hon deltog i prisutdelningen av Tucholskypriset samma kväll. Ministern deltog ändå.
Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som länge har engagerat sig för att Gui Minhai ska friges, anser att Gui Congyou borde förklaras persona non grata och därefter utvisas från Sverige.
Ministern om att utvisa: ”Aldrig ett bra sätt”
Att utvisa ambassadören är dock inte aktuellt, säger utrikesminister Ann Linde till Expressen på lördagsmorgonen när hon anländer till Palmedagarna på Folkets hus i Stockholm.
– Att skicka hem diplomatiska representanter är aldrig ett bra sätt, tycker jag. Jag tycker alltid att man ska ha en dialog, och därför har vi varit oerhört tydliga – både i Sverige och i Peking – att vi ser allvarligt på de uttalanden som Kina har gjort med anledning av priset som har delats ut till Gui Minhai.
Vad säger du om upptrappningen man har sett i hoten?
– Man måste alltid försöka ha en dialog. Samtidigt, när man kommer med den typen av väldigt upptrappad retorik och till och med hot, då måste vi markera från svensk sida, vilket vi också har gjort mycket tydligt: Statsministern, jag själv och kulturministern, säger utrikesminister Ann Linde.
Påverkar det här de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Kina?
– Det är klart att en sådan här allvarlig fråga påverkar, och det har vi också uttryckt. Samtidigt har vi en lång rad relationer som handlar om handel, kultur och miljösamarbete. Vi har till och med samarbete om mänskliga rättigheter, trots att man inte kan ana det med tanke på vad som hände i går.
Hur har du markerat mot Kina?
– Jag har både genom Sverige och vår ambassad i Peking påpekat hur vi ser på det här, det vill säga att det är mycket allvarligt. Det råder yttrandefrihet i Sverige och Svenska PEN har rätt att utan någon som helst påverkan utse vilken pristagare man vill, säger Ann Linde.
När statsminister Stefan Löfven kommer in i Folkets hus frågar Expressens livereporter Elin Jönsson om Kinas ambassadör ska skickas hem.
– Jag kommenterade det i går och det gäller fortfarande, säger statsministern och går sin väg.
GUI MINHAI
Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.
I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.
Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.
Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.
Nu, under fredagen, får Gui Minhai Tucholskypriset som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.
Gui Minhais dotter tackar Lind
Angela Gui, Gui Minhais dotter, har varit en stark röst bland de som jobbar för att få förläggaren frisläppt. Hon skulle ha varit på plats under ceremonin när hennes pappa fick priset av PEN, men kunde inte delta på grund av sjukdom.
På lördagen tackade hon kulturminister Amanda Lind och svenska PEN för att de ”stod upp för alla svenskars yttrandefrihet i går”.
Hon skriver vidare att försöken att inskränka på yttrandefriheten inte bara drabbar den enskilda personen, i det här fallet Gui Minhai, – utan alla.
https://twitter.com/angelagui_/status/1195686563985932288