Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linde: ”Oacceptabelt om detta har skett”

Ann Linde reagerar på uppgifterna om tortyr och mord i Etiopien.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris 2019.
Foto: TORE MEEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Kontroversielle Abiy Ahmed, Etiopiens president, är i Norge för att ta emot Nobels fredspris. 

Expressens granskning på plats i Etiopien ledde till vittnesmål om tortyr och dödsfall sanktionerade av Ahmed – och nu har Sveriges utrikesminister Ann Linde reagerat på uppgifterna. 

– Självklart är det oacceptabelt om det har skett, säger Linde. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fick Nobels fredspris för sitt fredsavtal med grannlandet Eritrea. Men Expressens granskning visar att Ahmeds regering fått motta hårda anklagelser om att ha legat bakom tortyr och misshandel av människor som tillhör folkstammarna mursi, bodi och suri i södra Etiopien.

Regeringen har annekterat stammarnas mark för att kunna etablera statliga sockerrörsplantager och fabriker. En rapport som Expressen tagit del av visar att elva medlemmar i bodi-stammen dödats bara under den andra veckan i september. Bland annat ska en femårig pojke ha sparkats till döds. 

Abiy Ahmed anklagas

Expressen har presenterat uppgifterna för Sveriges utrikesminister Ann Linde. 

– Jag kan inte säga vad de här uppgifterna bygger på eller om de är sanna men självklart är det oacceptabelt om det har skett. Samtidigt är det så att Abiy Ahmed har gjort stora insatser för att försöka mäkla fred mellan Eritrea och Etiopien och det är positivt, säger Linde. 

En man från mursistammen som Expressen talat med vittnar om att han spärrades in i ett skjul och torterades av regeringsstyrkor. 

– De hängde mig upp och ned med rep om fötterna, med särade ben. De slog mig väldigt hårt med armeringsjärn, jag kan visa mina skador, säger mannen. 

– Fem timmar hängde jag upp och ned. Sen fick jag sitta ute i solen i timmar utan vatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.