Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linde: ”Kan vara bättre att stanna utomlands”

Statsepidemiologen säger att resor under påsken kan leda till stor smittspridning i landet.
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.
Foto: PANG XINGLEI / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Många inställda avgångar vid flygplatsen i Zürich.
Foto: ALEXANDRA WEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stängda gränser, strandade svenskar och kinesisk propaganda.

Det är några av frågorna som Ann Linde (S) tvingas hantera i coronakrisens spår.

– Avrådan från att resa betyder inte att alla ska komma hem, utan att det inte är läge att resa nu. Det kan vara bättre att stanna där man är ett tag, säger utrikesministern.

Coronavirusets utbrott i världen har orsakat en helt exceptionell situation. Förutom att drabba världsekonomin, kommer läget få långsiktiga konsekvenser för de internationella relationerna, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Det är verkligen en konstig tid vi lever i. Faktum är att vi får gå tillbaka till andra världskriget för att hitta något motsvarande, när det gäller stängda gränser och inskränkningar i samhällslivet.

Vad ser du för risker?

– Vissa länder utnyttjar det osäkra läget för att främja sina egna intressen. Ett exempel är den desinformation och propaganda som sprids. Vissa länder med ett auktoritärt styrelseskick säger att de är bättre på att hantera coronaspridningen, än vi som har ett demokratiskt styrelseskick. Det förekommer kritik för att försöka försvaga EU. Man vill peka ut vinnare och förlorare i hur vi bekämpar corona. Vi måste stå emot, säger Ann Linde.

Kina pekar ut Sverige om omdömeslöst

Kina har pekat ut Sverige som ”särskilt omdömeslöst” i hanteringen av coronaviruset. Det är inte första gången Sverige är måltavla för landets propagandaapparat, och enligt experter är konflikten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai är en av förklaringarna till det.

Efter att den förre M-politikern Gunnar Hökmark, i en debattartikel i Expressen, lyft fram Kinas tystnadskultur och djurhållning som faktorer bakom coronavirusets spridning, har Kinas ambassadör dessutom krävt en ursäkt.

Ann Linde har flera gånger tidigare kallat upp ambassadör Gui Congyou till möten, bland annat efter påhopp mot svenska medier. Utrikesministern avböjer i nuläget att ytterligare kommentera Kinas nya kritik, och anklagelserna mot Sveriges hantering av coronaviruset. 

”I dagens svåra läge hjälper inte polemik”, har Ann Linde tidigare sagt om situationen.

Är desinformation och propaganda, exempelvis Kinas anklagelser mot Sverige, något som diskuteras på EU-nivå?

– Vi har ett ministermöte på måndag. Det är första gången vi har ett möte för utrikesministrarna sedan coronasmittan exploderade runtom i de europeiska länderna. Det kommer vara överst på vår agenda på måndag.

”Vi kommer att ha en ny spelplan”

Ann Linde tror att stormaktsdynamiken sannolikt kommer att förändras av coronavirusets utbrott.

– Vi måste uppvärdera diplomati och internationellt samarbete, exempelvis inom EU. Oavsett om Kina, Ryssland eller USA går ut som ”vinnare”, så kommer vi att ha en ny spelplan att förhålla oss till, säger utrikesministern.

– En av lärdomarna kommer att vara att de gränslösa hoten inte kan mötas genom att säga ”mitt land först”. Sådana tendenser finns, men det är tydligt att detta inte är vägen framåt.

Hur påverkas EU-samarbetet av att de europeiska länderna fattar olika beslut?

– EU är ingen federation. Sedan har det lett till problem vid gränser och leverans av olika varor, vilket naturligtvis inte är bra. Det måste vi hantera genom samarbete och samtal. Jag sitter ständigt i samtal med mina utrikesministerkolleger för att lösa konkreta problem, som att en leverans stoppats vid gränsen. Samtidigt är EU aktivt, och har gått in med olika stödpaket, och vi har tagit ett gemensamt beslut om att stänga EU:s yttre gränser. Det är också helt unikt. 

Uppmaningen till svenskar utomlands

Sedan i lördags avråder UD från alla icke-nödvändiga resor till hela världen. Ann Linde förklarar att det i första hand inte handlar om smittspridningen.

– Avrådan handlar om att situationen har blivit så kaotisk i många länder, och att svenska resenärer har råkat illa ut när man stoppar flygen. Sjukvården i olika länder är väldigt ansträngd, så svenskar utomlands kanske inte kan få den vård de behöver. Avrådan gäller till 14 april, sedan kommer man ta ett nytt beslut.

UD har gjort två planerade assisterade utresor för att hämta hem svenskar från Wuhan i Kina. I vilket läge kan det bli aktuellt igen?

– Om man är på en plats i världen där man stoppar all flygtrafik ut med kommersiella flygplan, eller om det av andra skäl uppstår hot mot svenskar, då måste vi naturligtvis titta på vad UD kan göra. Där är vi inte ännu, men vi kan mycket snabbt komma i en sådan situation, och därför är vi förberedda på det. Men jag vet också att de stora svenska researrangörerna håller på att ta hem svenska turister, säger Ann Linde.

Utrikesministern uppmanar svenskar utomlands att använda UD:s app ”Resklar”, som skickar ut information i realtid. Samtidigt säger hon:

– Det kan vara bättre att stanna där man är ett tag, om man tror att flygen kommer komma i gång igen. Avrådan från att resa betyder inte att alla ska komma hem, utan att det inte är läge att resa nu.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

TV: Så skyddar sig eliten i New York från corona

Flyr Manhattan i helikopter och barrikaderar sig.

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.