Spänningarna mellan väst och Ryssland fortsätter att öka.
USA:s president Joe Biden överväger nu att skicka tusentals soldater, fartyg och flygplan till andra Nato-länder i Europa, rapporterar New York Times.
Enligt tidningen är det regeringsanställda som lämnat uppgifter om olika alternativ som presenterats för den amerikanska presidenten. I ett av alternativen överväger Biden att skicka mellan 1 000 och 5 000 amerikanska soldater till baltiska och östeuropeiska länder. Antalet soldater skulle även kunna tiofaldigas vid behov.
Det är däremot inte aktuellt att placera trupper i Ukraina, enligt källorna.
”Nato hotar inte Ryssland”
Att placera tusentals amerikanska soldater i Estland, Lettland och Litauen skulle enligt regeringsanställda vara ett mardrömsscenario för Rysslands president Vladimir Putin.
Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg samtidigt att alliansen utökat styrkorna i beredskap vid utplaceringarna i östra Europa. Just nu finns också fem Nato-fartyg i Östersjön.
Enligt Stoltenberg handlar det om en defensiv aktion.
– Det är defensivt. Nato hotar inte Ryssland. Det är proportionerligt, säger han.
Nato överväger även att utöka styrkorna i sydöstra Europa.
– Vi överväger det, men inget beslut har tagits.
Ann Linde: ”Mycket allvarligt”
Stoltenbergs besked kom efter att Nato suttit i möte med utrikesministrarna från Sverige och Finland.
Den svenska representanten, Ann Linde (S), beskriver det spända läget mellan Ryssland och Ukraina som ”mycket allvarligt”. Hon menar också att kraven som Ryssland ställt på Nato om att strypa samarbeten med länder utanför alliansen är ”helt oacceptabelt”.
– Vårt stöd för Ukrainas självständighet står fast, säger hon på presskonferensen.
Sverige har utökat sin militära närvaro på strategiskt viktiga Gotland den senaste tiden. Det ser Jens Stoltenberg som ett bra drag.
– Det är viktigt för hela Östersjön och strategin i Östersjöområdet, säger han.
Generalsekreteraren betonar också vikten av att hålla dialog med Ryssland. En väpnad konflikt är långtifrån önskad, menar han.
– Vi hoppas på det bästa men vi måste vara förberedda på det värsta, vilket innebär att Nato utökar sin närvaro i de östra delarna av alliansen.