Det var i torsdags som frilansjournalisten Jojje Olsson fick ett mejl från den kinesiska ambassaden, där de skrev att han ska upphöra med den kritiska rapporteringen om Kina – eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar”.
Jojje Olsson har granskat Kinas agerande mot bland annat H&M i artiklar Expressen och på sin sajt Kinamedia, som tidigare hette Inbeijing.
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har även tidigare riktat påtryckningar mot svenska politiker och journalister. Han har gått till hårt angrepp mot Expressen och hotat att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon deltog i en prisceremoni för den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.
Flera partier: Utvisa honom
På fredagen gick KD och SD ut med att de vill att Gui Congyou utvisas. De har tidigare krävt det.
– Ambassadören har kallats upp vid upprepade tillfällen och det har inte hjälpt. Han behöver förklaras persona non grata, säger Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för KD.
V har också krävt att Gui Congyou ska skickas hem, och underströk kravet i Sveriges Radio Ekot på lördagen.
– Därför tycker jag att det rimliga är att han förklaras icke önskvärd, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för V, till radion.
M och C har sagt att de vill se en ökad press på Kina angående ambassadörens agerande, men har inte kommit med några utvisningskrav.
L:s utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm skriver till Expressen att Gui Congyou agerar ”oacceptabelt”, men att det är upp till regeringen att besluta om åtgärder.
”Agerandet från Kinas ambassadör är fullständigt oacceptabelt. Vi har pressfrihet och yttrandefrihet i Sverige och det måste Kinas representanter respektera.”
Ann Linde: Utvisas inte
Nu svarar utrikesminister Ann Linde (S) på kraven och kommenterar Gui Congyous beteende.
”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist. Som tidigare nämnts har utrikesdepartementet vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt. Vi kommer att fortsätta påtala detta i våra kontakter med ambassadören”, skriver Ann Linde i ett uttalande till Expressen.
Men hon anser inte att Gui Congyou ska utvisas.
”Vi vill emellertid hålla kanalerna för dialog öppna. Försvagas våra kontaktmöjligheter med ett land så begränsas också våra möjligheter till dialog om frågor där vi tycker olika. Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar.”