Linde bjuder in ministrarna efter mötet på Västbanken

Expressens Arne Lapidus rapporterar från Israel.
Utrikesminister Ann linde har träffat Palestinas president Mahmoud Abbas.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ann Linde tillsammans med Palestinas utrikesminister Riad al-Malki.
Foto: MAJDI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde.
Foto: MAJDI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Sverige kan bidra till att få i gång fredsprocessen mellan israeler och palestinier igen.

Det tror Ann Linde efter samtal med båda sidors ledare.

– Jag har bjudit in båda utrikesministrarna till Stockholm. Inte samtidigt, vi tar ett steg i taget, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde mötte på tisdagen hela den palestinska ledningen med president Mahmoud Abbas i spetsen. De diskuterade Sveriges möjligheter att hjälpa till med en nystart av de sedan länge djupfrysta fredssamtalen mellan israeler och palestinier.

Nu när Sverige också har goda relationer med Israel på högsta politiska nivå igen ökar utsikterna för svenska politiker och diplomater att spela en roll i fredsprocessen. Enligt Ann Linde är de palestinska ledarna ”helt entydigt mycket positiva” till att Sverige på nytt kan tala med Israel.

Bjuder in utrikesministrarna

– De palestinska ledarna hoppas att Sverige nu kan spela en större roll för att få i gång fredsprocessen igen. Det har inte gått så länge Israel inte ville tala med oss, säger utrikesministern.

– Jag har bjudit in båda sidors utrikesministrar till Stockholm och båda har tackat ja. Inte samtidigt, inte allt genast, vi tar ett steg i taget. Det är ju ändå tio år sen sist vi hade kontakt med Israel på den nivån, säger hon.

Ann Linde säger att hon föreslog en ”fördjupad dialog” på hög diplomatisk nivå med svenskt deltagande. Så det kan på nytt bli läge för svenskt engagemang i den israelisk-palestinska fredsprocessen, där Sverige alltid – med varierande framgång – har velat vara medlare. Men hon understryker att det ännu är långt till samtal mellan parterna eftersom centrala aktörer som USA och EU inte visar” någon riktig vilja” att engagera sig.

– Sverige har tidigare spelat en viktig roll i fredssamtalen. Så om utrikesminister Linde kan få Israel att förhandla om en tvåstatslösning igen är hennes besök mycket positivt, säger Mahdi Abdul Hadi, chef för den palestinska tankesmedjan Passia i Jerusalem.

Splittrade palestinier

Splittringen bland palestinierna – mellan islamistgruppen Hamas som styr Gaza och president Abbas parti Fatah som styr Västbanken – kom också upp i samtalen. Denna splittring är tillsammans med Israels avvisande hållning ett av skälen till att fredsprocessen har brutit samman.

– Vi diskuterade möjligheten till något slags försoningsprocess mellan Hamas och Fatah. Men det är väldigt svårt, det kommer inte att ske i närtid. President Abbas tolererar inte att man använder våld och kräver att man ska hålla ingångna avtal som att erkänna Israels rätt till existens vilket Hamas inte har gjort, säger Ann Linde.

Det är inte heller aktuellt för Sverige att försöka hjälpa till med den interna palestinska försoningen genom att ta kontakt med terroriststämplade Hamas, något som också skulle strida mot EU:s policy.

– Det ligger inte i vår prioritering, säger hon.

Korruption och brott mot mänskliga rättigheter

Sverige ger sedan många år stort politiskt och ekonomiskt stöd till palestinierna, så det är självklart att hon fick ett hjärtligt välkomnande i Ramallah på Västbanken. Det får svenska ministrar alltid.

Det svenska biståndet till palestinierna är runt en halv miljard kronor varje år. Samtidigt riktas stark kritik, både internationell och intern, mot det palestinska självstyret för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

– Det är oacceptabelt med korruption, det förklarade jag för alla. Vi ger inte stöd direkt till den palestinska myndigheten utan genom FN-organ och frivilligorganisationer. Vi har en rad olika kontrollfunktioner för vårt bistånd, säger Ann Linde.

Hon säger att hon också tog upp frågan om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet med de palestinska ledarna – och säger att det är viktigt ”att alltid upprepa det”.


Expressens Arne Lapidus intervjuade utrikesminister Ann Linde i Israel.

Arne Lapidus: ”Remarkabelt hur fort det har gått”

Expressens Arne Lapidus på plats i Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.