Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindblad bortplockad från hemsidan

INTE SLUTAT. Göran Lindblads namn har tagits bort från lobbygruppen TEAS hemsida. Själv säger han sig fortfarande jobba för organisationen. . Foto: LARS-ERIC LINDÉN
Foto: Larseric Linden

Efter att Expressen avslöjat att moderaten Göran Lindblad jobbar som lobbyist åt organisationen TEAS - med starka kopplingar till regimen i Azerbajdzjan - har han nu försvunnit från deras hemsida.

Men enligt honom själv har han inte slutat.

Och han vet inte varför han tagits bort.

- Det har jag ingen som helst aning om, säger han.

Kritiken mot Göran Lindblads engagemang i TEAS fortsätter.

I går kväll sa partikamraten, statsminister Fredrik Reinfeldt:

- Vi har naturligtvis invändningar mot att man arbetar för en typ av regim som inte står för det demokratiska synsätt och värden som vi tycker är viktiga.

Han kritiserade också det faktum att Lindblad låtit pengarna från TEAS gå in i ett bolag och på så sätt under 2011 fått över en halv miljon kronor i inkomstgaranti från riksdagen.

Expressen har granskat bolaget Tandläkare G Lindblad AB:s årsredovisningar för år 2008, 2009 och 2010. I samtliga anmärker revisorn på att bolaget har förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital och påminner om skyldigheten att upprätta kontrollbalansräkning.

Nära konkurs

Det kapital i Aktiebolagslagen som revisorn hänvisar till handlar om tvångslikvidation på grund av kapitalbrist.

- Det är riktigt. Hade jag haft skulder till någon annan än mig själv hade jag fått sätta bolaget i konkurs, säger Göran Lindblad.

Skulle det gå så illa som att företaget går omkull riskerar det att drabba honom personligen.

I sin verksamhetsbeskrivning anger Göran Lindblad att "bolaget skall bedriva tandläkarverksamhet samt idka därmed förenlig verksamhet".

Något om lobbying står det inte.

- Jag gav revisorn i uppdrag att ändra det där, så att det ska stå konsultverksamhet, så jag hoppas att det gör det nu, säger Göran Lindblad till Expressen.

Per Nordström, chefsjurist på bolagsverket:

- Det kan finnas en risk i att om man gör något som betyder att bolaget går i diket, och det gäller just den verksamhet som inte finns beskriven i bolagsordningen, då skulle det kunna bli aktuellt med personligt ansvar.

Inte lämnat TEAS

Lindblad hävdar att han inte avslutat sitt engagemang hos TEAS, som har nära band till den hårdföra regimen i Azerbajdzjan.

Expressen har förgäves sökt TEAS för en kommentar till att Lindblads namn tagits bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.