Lindas yrsel var hjärtfel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bättre efter diagnosen. Linda Sandgren, 18, (i röda jackan) drabbades av yrsel och svimningsattacker för något år sedan. Nu är hon fått veta att hon lider av ärftliga hjärtsjukdomen QT-syndromet och med hjälp av mediciner har Linda blivit bättre. Nu kan hon ta sparkturer med mamma, Marie Lundberg, 37, Emma Lundberg, 9, Andreas Lundberg, 14, och Ida Lundberg, 12. Marie och tre av hennes barn har fått samma diagnos.
Foto: Christian Örnberg

Linda Sandgren, 18, drabbades av oförklarliga svimningattacker. 

Orsaken: Ett ärftligt och potentiellt livsfarligt hjärtfel. 

- Första gången svimmade jag i duschen. Jag vaknade i badkaret och förstod inte vad som hänt. Det var jätteotäckt.

I början av förra året började Linda Sandgren känna sig dålig. Hon led av yrsel och svimmade två gånger i duschen.

 – Jag minns inget av själva svimningsanfallen, jag bara vaknade och kände mig jättetrött. Men man förstår att något är fel när man vaknar upp i badkaret, säger Linda.

 Linda blev oroad och sökte vård. Men läkaren trodde att yrseln var harmlös och berodde på lågt blodtryck.

 – Läkaren sade att det vanligt i tonåren och att det skulle fixa sig om jag drack ett glas vatten innan jag reste mig upp på morgonen, säger Linda.


”Det var otryggt”

 Men yrseln blev bara värre. Linda svimmade till och med sittande i soffan.

 – Jag förstod att något var fel. Det var som att vara konstant sjösjuk. Golvet var inte plant och om jag stod upp och blundade föll jag baklänges.

 Också för Lindas familj var det en väldigt tuff tid.

 – Det kunde ju vara en hjärntumör eller vad som helst. Och det var otryggt när Linda bodde ensam, hon kunde ju svimma var som helst, säger mamma Marie Lundberg, 37.


Akut till sjukhus

 På Valentindagen förra året blev Linda Sandgren inlagd akut på Sunderbyns sjukhus.

 – Det var ju inget särskilt kul sätt att fira alla hjärtans dag. Jag hade hög feber och inget i kroppen fungerade, jag kunde knappt äta. Jag var jätteorolig.

 Då fick läkarna en ledtråd till vad som orsakade svimningsattackerna. Lindas kusinbarn hade precis fått diagnosen långt QT-syndrom. 


Fick medicin

 Linda blev också testad och det visade sig att hon hade samma ärftliga hjärtfel. Nu får Linda mediciner som gör att hjärtat slår som det ska. Läkemedlen minskar också risken för plötslig hjärtdöd.

 – Det är tryggare när jag vet vad som är fel med hjärtat. Medicinerna gör att jag mår mycket bättre. Men jag orkar inte göra lika mycket efter skolan som förr, jag blir fortare trött. Men det blir nog bättre, tror Linda.


”Skönt att veta”

 Många i Lindas släkt har nu utretts och visat sig ha långt QT-syndrom. Det visade sig att mamma Marie och tre av hennes fyra barn hade hjärtfelet.

 – Det är skönt att veta eftersom det går att förebygga att man blir dålig. Nu äter vi mediciner allihop, säger Marie.

 Både Linda och Marie vill sprida kunskapen om att sjukdomen finns – så att fler går och testar sig.

 – Då kan man stoppa upp sjukdomen innan det händer något, säger Linda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.