Linda besöker sonens gravplats. Ibland har hon med sig ny musik som hon spelar för William. Foto: SVTLinda besöker sonens gravplats. Ibland har hon med sig ny musik som hon spelar för William. Foto: SVT
Linda besöker sonens gravplats. Ibland har hon med sig ny musik som hon spelar för William. Foto: SVT
Linda, mamma till William. Foto: SVTLinda, mamma till William. Foto: SVT
Linda, mamma till William. Foto: SVT
Magnus, Williams pappa. Foto: SVTMagnus, Williams pappa. Foto: SVT
Magnus, Williams pappa. Foto: SVT

Lindas 15-årige son William tog livet av sig

Publicerad

För tre år sedan tog William, 15, från Jokkmokk sitt liv.

"Kärleken är starkare än döden", står det på hans gravsten.

– Det värsta man kan vara med om är att ett barn dör. Att ens eget barn tar sitt eget liv är ett steg värre, säger Williams mamma Linda i SVT:s dokumentärserie "30 liv i veckan".

Självmord är vanligaste dödsorsaken bland unga män i Sverige.

William från Jokkmokk i Norrbotten tog sitt liv i april 2014. För hans familj är det som en boja runt foten för resten av livet.

– Vi skäms inte för att William tog sitt liv. Jag tänker så att William gjorde det för att rädda sig själv, han var sjuk och kände att han inte orkade, utan måste få vila. Sen förstod inte han att vi skulle bli en trasig familj för evigt, för det var det sista han ville, säger Williams mamma Linda i första delen av SVT-serien "30 liv i veckan" som visas på torsdagskvällen samt i SVT Play.

Vill hjälpa andra drabbade familjer

Familjen träder fram för att kunna hjälpa andra dela och med sig av sina svåra erfarenheter.

William var en livlig kille med glitter i ögonen. Han gillade bilar och hade flickvän. Men när Linda tittar på bilder från sista tiden ser hon att glittret inte var kvar.

15-åringen hade diagnostiserats med både dyslexi och adhd. Han hade det svårt i skolan och kände sig annorlunda, men att han mådde så dåligt hade han inte gett några signaler om.

– Jag tror inte att han ville dö, men att han inte orkade. Vilket den utlösande faktorn var till att han tog sitt liv vet vi inte, konstaterar Linda.

 

LÄS MER: "Jag tror inte att William ville dö men i stunden orkade han inte"

Linda, mamma till William.

 

Williams pappa Magnus minns att han lade märke till sonens tomma blick när familjen åt middag dagen innan det hände. Men han förstod inte hur illa det var.

Pojken hade fått en tid hos barn och ungdomspsykiatrin, BUP, men mötet ställdes in på grund av ett förhinder. Han fick en ny tid, men tre dagar innan det tog han sitt liv.

Det är en omständighet som gnager inom Linda. Men hon försöker ändå tänka att hon gjorde allt för att vara en bra mamma.

Ibland går hon till Williams grav för att söka ro.

– Jag gillar att vara där, jag brukar spela nya låtar för William som jag vet att han hade gillat, säger linda i SVT-dokumentären.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag