Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda: "Sluta skicka era sjuka barn till förskolan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linda Laurin och två månader gamla Milly.
Foto: PRIVAT
Milly, 2 månader
Foto: PRIVAT
Milly, 2 månader
Foto: PRIVAT

Linda Laurins två månader gamla dotter Milly kämpade för sitt liv efter att ha blivit smittad av ett virus. Nu uppmanar hon andra föräldrar att vara hemma med sina barn medan barnen är förkylda.

– Föräldrar snälla sluta att skicka era sjuka barn till förskolan!

I ett uppmärksammat Facebookinlägg skriver mamman Linda Laurin, 29: "Föräldrar snälla sluta att skicka era sjuka barn till förskolan!! Var hemma en extra dag i stället, för det finns barn som har mindre syskon hemma!" – något som Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

Familjens yngsta dotter, lilla Milly, 2 månader, hade nämligen blivit smittad av sina äldre syskon som kom hem från förskolan för snart två veckor sedan.

– Man ska inte lämna barn på förskolan när de är snoriga och har feber, de orkar inte ens gå dit. Man vet ju själv hur man är som vuxen och blir sjuk, det är samma sak för barnen, säger Linda.

Kämpar för livet

I och med att Milly är så liten och ännu inte har utvecklat sitt immunförsvar blev hon därför akut sjuk och kämpar nu fortfarande för sitt liv på sjukhuset.

– Hon var lite snorig först men hade ingen feber så vi tänkte inte mer på det. Men senare på kvällen hade hon så mycket slem i halsen att hon blev helt blå och började kvävas.

Lindas dotter Lillie, 9 år, ringde till 112 medan hon försökte hålla liv i dottern. De blev hämtade av ambulansen som körde i ilfart till sjukhuset.

Har hela tiden övervakning

Trots att Milly bara är två månader så har inte Linda tagit någon mammaledighet utan fortsatt att plugga till behandlingsassistent. Därför har också familjens fyra andra barn behövt vara på förskolan. I förra veckan tog hon sin examen men fick tillbringa examensdagen på sjukhuset tillsammans med dottern.

Läkarna har röntgat Millys lungor, tagit prover och konstaterat att det inte är RS-virus eller lunginflammation, utan ett vanligt virus som har tagit hårt på hennes lilla kropp.

– Hon har hållit på och kvävts flera gånger, sondmatats och har hela tiden haft övervakning. Det är overkligt, man är mest rädd och ledsen. Man är så rädd som man kan vara i sitt liv för det finns inget värre än att se sitt barn som håller på och dör.

"Rädd att det ska bli värre"

Milly är i dag på bättringsvägen men än vågar inte läkarna släppa i väg henne. Tidigast slutet på denna vecka kan hon eventuellt få åka hem.

– Det är knappt så att man vågar bli glad när hon blir bättre, man är rädd för att det ska bli värre för det har varit så många bakslag de här två veckorna, men vi tar en dag i taget och förhoppningsvis blir hon allt bättre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.