Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linda och Peter fann varandra på kyrkogården

Både Linda och Peter förlorade sina partners. I sorgen fann de varandra.Foto: Privat
Tony Jansson, Lindas förlorade kärlek, tillsammans med barnen.Foto: Privat

För snart nio år sedan gick Linda Hedbergs make bort i en motorcykelolycka.

Idag är hon gift med Peter – som även han vet hur det känns att förlora den man älskar.

Paret träffades på kyrkogården.

– Det tog ett bra tag innan man vågade tro på kärleken igen, säger Linda.

Den 25 maj för snart nio år sedan sa Linda Hedberg hejdå till sin älskade Tony för allra sista gången. Men det kunde hon själv aldrig ana. Han skulle ju bara ut och köpa mjölk.

– Vi skulle laga mat, minns Linda, om eftermiddagen som förändrade hennes liv för all framtid.

Tony kom aldrig hem från affären. En motorcykelolycka kostade honom livet och lämnade Linda ensam med tre barn, vilket Gefle Dagblad var först med att uppmärksamma.

– Jag mådde så dåligt, säger mamman och minns hur hon kämpade mot sorgen:

– Hur skulle jag någonsin kunna ta mig härifrån? Hur kunde man säga att jag kommer se ljuset en dag? Jag kände mig ensam i världen.

Linda förlorade maken Tony Jansson. Här på bild med döttrarna Emilia och FeliciaFoto: Privat

Men Linda var inte ensam i världen. Hon var inte ens ensam i Sandviken.

I dottern Emilias klass, då sju år gammal, gick en pojke som också hade förlorat en förälder. Peter Hedbergs fru Mia hade gått bort i cancer bara tre månader efter det att Tony mist sitt liv i olyckan.

– Det är den värsta dagen i ens liv, en obeskrivlig sorg rakt igenom, kan Peter berätta.

Mia hade varit sjuk i tre år. Det som till en början diagnosticerades som tandvärk var i själva verket en tumör i halsen. Efter flera vändor på Gävle sjukhus åkte familjen till Uppsala för ett andra utlåtande. Där genomgick hon en akut operation, och såväl läkarna som familjen hoppades på det bästa. 

Men cancern hade hunnit sprida sig till lungorna.

– Hon var bra på alla sätt. Otrolig på alla sätt och vis, minns Peter, som har svårt att sätta ord på sorgen.

Mia Hedberg gick bort den 19 augusti, dagen innan barnen skulle börja skolan.

Peters fru Mia gick bort i cancer 2009. Här med barnet Julia – som var den som föreslog att Peter och Linda skulle slå ihop sina familjer – och Joel.Foto: Privat

Tanken på att älska igen existerade inte

Första dagen i skolan kom en väninna till Linda fram och berättade hur det låg till.

– Det finns en pojke som förlorat sin mamma, kunde vännen berätta.

Men det hade varit alldeles för intimt att bara gå fram, förklarar Linda. I stället fortsatte hon att besöka Tonys grav, precis som hon gjort varje dag under sommaren.

Men så en höstdag såg hon ett bekant ansikte på kyrkogården. Där stod Peter, som letade efter en gravplats till Mia. Linda tog mod till sig och gick fram för att säga hej – ett beslut hon inte ångrar en sekund.

Varje dag den hösten promenerade Peter och Linda tillsammans längs vägen från skolan till kyrkogården efter att de lämnat sina barn. Tanken på att älska igen – efter den största tragedin – existerade inte för någon av dem.

Linda minns ett samtal med dottern:

– Men mamma, du kan ju bli ihop med Peter. Då får vi en mamma, och de en pappa!

– Emilia, det funkar inte så, hade hon svarat, utan att veta hur fel hon skulle ha.

I dag är Peter och Linda gifta. I sorgen kunde de finna varandra.Foto: Privat

"Jaha, de har glömt Tony och Mia nu"

I dag är Linda och Peter lyckligt gifta, och hela familjen med fem barn bor ihop under ett och samma tak. Tillsammans driver paret båtfirman Gestrike Marincenter i Sandviken. Än i dag kan vi tänka "vad hände?", berättar Linda nostalgiskt.

– Det tog ett bra tag innan man vågade tro på kärleken igen. Man har levt i en bubbla de där åren. Det var så mycket fokus på barnen, att de skulle må bra. Själv har jag varit ett vrak. Peter har varit mycket starkare, säger Linda.

Paret minns sneda blickar till en början, att människor runtom kunde tissla och tassla, och ha åsikter kring parets förhållande: "Jaha, de har glömt Tony och Mia nu". 

Någon som inte gått igenom samma sak kan inte förställa sig hur det är, konstaterar Linda, som fått betala ett högt pris för att återigen känna sig lycklig.

– Varje gång jag var glad över något fick jag jättedåligt samvete. Hur kan jag sitta och vara glad när Tony inte längre lever? kunde hon fråga sig.

Lever vidare genom barnen

Ibland kommer smärtan tillbaka. Alla stora högtider – milstolpar med bal och student – gör så himla ont, berättar Peter och Linda.

– Det är dagar då man önskar att de funnits med och kunnat känna samma stolthet, säger hon – och rösten brister.

Hela familjen uppradad i samband med Peter och Lindas bröllop.Foto: Privat

Men varje gång Linda och Peter ser sina barn i ansiktet tittar en del av Tony och Mia tillbaka.

– De kommer alltid att vara saknade, men på ett sätt lever de kvar genom barnen, och det är fantastiskt underbart, förklarar paret.

– Jag vet att det finns så många där ute som är i samma situation. Det jag vill är att de ska veta att det finns ett liv efter sorgen. Man måste tillåta sig själv att börja leva igen, avslutar Linda Hedberg, och Peter instämmer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.