Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda Hedenljung tilldelas Per Wendels pris 2019

”Pengarna kommer gå till ett större projekt”.
Linda Hedenljung, 41, tilldelas 2019 års Per Wendel-pris.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Linda Hedenljung tilldelas Per Wendels pris 2019. Här tillsammans med jurymedlemmen Viveka Hansson, och Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Viveka Hansson, jurymedlem, Linda Hedenljung, pristagare och Kajsa Ericson, jurymedlem.
Foto: OLLE SPORRONG EXP

Linda Hedenljung, 41, tilldelas 2019 års Per Wendel-pris.

Juryn liknar journalisten, som arbetar på Östersunds-Posten sedan 15 år tillbaka, vid ”en pitbullterrier som käkat taggtråd”.

– Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är av den här utmärkelsen, säger Linda Hedenljung.

Årets Per Wendel-pris, som delas ut till journalister som verkar som ”orädda avslöjare” går till Linda Hedenljung, reporter på Östersunds-Posten.

Linda ägnade fem år åt att granska Daniel Kindberg, som nu står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, och Östersunds FK.

Hennes arbete har tidigare bland annat lett till en Guldspaden-nominering och låg till grund för ”Uppdrag Gransknings” fyra program långa reportage ”Blåsningen i Östersund” om härvan.

Linda Hedenljung: ”Uppförsbacke, motvind och burop längst vägen”

”Årets stipendiat har liknats vid en pitbullterrier som käkat taggtråd. Det är ett hedersomnämnande”, skriver juryn i sin motivering.

Vidare står det:

”2019 års stipendium på 100 000 kronor går till en journalist vars idoga insatser slutligen manifesterats i det stora avslöjandet av skandalen kring finansieringen av Östersund FK:s elitsatsning: Linda Hedenljung från Östersunds-Posten.”

– Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är av den här utmärkelsen. Journalistik blir rätt ofta något slags blandning mellan en sprint och ett medeldistanslopp. Men arbetet kring Daniel Kindberg, Östersunds kommun och Östersunds fotbollsklubb har varit ett ultramaraton som pågått i fem år, säger Linda Hedenljung.

Hon fortsätter:

– Det har varit uppförsbacke, motvind och burop längst vägen. Jag är helt säker på att det gör att glädjen jag känner i den här stunden blir ännu starkare.

Linda Hedenljung, 41, arbetar på Östersunds-Posten sedan 15 år tillbaka. Hon är utbildad vetenskapsjournalist, men förstod snabbt att hon gillade att gräva i kommunala handlingar och dokument:

– Jag har genom åren gjort flera större gräv, däribland granskat miljonutbetalningar av EU-bidrag till jämställdhetsprojekt, kartlagt allt våld som sker i de jämtländska hemmen och undersökt skumraskaffärer inom krogbranschen.

Daniel Kindberg dömdes till fängelse

Granskningen började 2014 med en markaffär mellan byggbolaget PEAB och det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem. 

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg, då ordförande för Östersunds FK och vd i kommunens bostadsbolag. 

I november 2019 föll domen – och det blev fängelsestraff för Kindberg och de två medåtalade.

VAD ÄR PER WENDEL-PRISET

Per Wendel-priset har delats ut varje år sedan 2006 och går till en journalist som verkar i Expressenreportern Per Wendels anda som orädd avslöjare.

Han hade bland annat en stor del i avslöjandet av den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1988, som fick till följd att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.

Per Wendel avled 2005 och Expressen instiftade ett journalistpris till hans minne.

Tidigare pristagare: 2006 Fredrik Sjöshult, 2007 Jan Mosander, 2008 Anna Jaktén, 2009 Christian Holmén och Micke Ölander, 2010 Janne Josefsson, 2011 Anette Holmqvist, 2012 Hannes Råstam, 2013 Mats-Eric Nilsson, 2014 Carolina Neurath, 2015 Richard Aschberg, 2016 Olof Lundh, 2017 Magda Gad, 2018 Katarina Gunnarsson. 

I juryn har ingått Otto Sjöberg, Viveka Hansson, Kjell Dabrowski, Peppe Engberg och Kajsa Ericson.

Prissumman är på 100 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.