Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linbana rasade i italienska Alperna – flera döda

Minst nio döda • Barn till sjukhus med svåra skador.
På Twitter har den lokala räddnignstjänsten lagt upp en bild från olycksplatsen.
Foto: Vigili del Fuoco
Linbanevagnen var nästan uppe på toppen när den kraschade. Bild från italienska räddningstjänsten.

En linbanevagn har fallit i Italienska Piemonte. 14 personer har dött i olyckan som ägde rum nära bergstoppen på cirka 1 500 meters höjd, rapporterar Corriere della Sera och andra italienska medier. 

Två barn, fem och nio år fyllda, fördes till sjukhus där ett av dem senare avled. 

Fem av de döda, inklusive barnet, är israeler, rapporterar The Times of Israel

En räddningstjänstbil välte när den försökte ta sig till den svårtillgängliga olycksplatsen – men ingen ska då ha skadats. 

Olyckan skedde strax före klockan 13 vid Lago Maggiore i regionen Piemonte i norra Italien och vagnen ska ha kraschat när den var nära toppen av berget Mottarone. 

14 personer omkom när linbanans vagn kraschade mot marken. Två barn, 9 respektive 5 år gamla, fördes till sjukhus där en av dem senare avled, rapporterar Corriere Della Sera

Det avlidna barnet och ytterligare fyra döda vuxna är israeler , rapporterar The Times of Israel. 

Det rör sig dels om ett israeliskt par bosatta i Italien som är föräldrar till det avlidna barnet. Även ett äldre israeliskt par som av allt att döma var turister avled i olyckan. 

UD hade under söndagen inga uppgifter om skadade, saknade eller omkomna svenskar.

Enligt tidigare uppgifter var dödssiffran nio personer men den har nu justerats upp och även La Stampa rapporterar att antalet offer stigit till 14.

Enligt tidningen ska räddningsarbetet försvåras av att vagnen har hamnat i ett svåråtkomligt område nära bergstoppen på 1 500 meters höjd. 

När en av räddningstjänsten bilar försökte ta sig till olycksplatsen ska den ha vält. 

”Fruktansvärd tragedi”

Linbanan har varit stängd men togs åter i bruk 24 april, skriver La Stampa.

– En fruktansvärd tragedi, jag har redan pratat med direktören för räddningstjänsten och civilskyddet. Vi försöker förstå vad som har hänt, men det är verkligen en fruktansvärd tragedi, säger infrastrukturminister Enrico Giovannini, enligt Sky News. 

Ett fel på en vajer misstänks ligga bakom olyckan men ytterligare utredning kommer att krävas. 

Linbanan är en populär turistdestination. Resan från sjön Lago Maggiore till toppen av berget Mottarone, på 1 491 meters höjd, tar cirka 20 minuter och en ny linbanevagn avgår var 20:e minut. 

Linbanan invigdes 1970 och under vintern används den av skidåkare för att nå de 17 backar som håller öppet. Även under sommaren är berget populärt för aktiviteter som vandring, glidflygning och mountainbike-cykling, rapporterar La Repubblica. 

Enorm lavin i franska alperna fångad på film

Invånarna i närheten hörde en hög smäll – sen kom snön forsande. Händelsen inträffade i april.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.