Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lina, 32, cyklar genom Europa – med sin hund

På cykel, kajak och benen tar de sig från Stockholm till Istanbul
Lina Hallebratt och sjuåriga hunden Bounty på äventyr.Foto: Privat
Med cykel och kajak tar de sig fram på väg mot sitt mål.Foto: Privat
När de kommit fram till Istanbul är planen att paddla hem igen.Foto: Privat

Lina Hallebratt, 32, cyklar med siktet på Istanbul – och ska paddla kajak tillbaka.

Med sig har hon hunden Bounty.

Efter att ha överfallits i sitt tält vill hon påminna sig själv – och visa för andra – att människor i första hand är goda. 

– Man får ibland känslan av att världen är ond och alla vill varann illa. Men varje dag möter jag folk som vill mig väl.

Lina Hallebratt, 32, har varit ute på tur i långa omgångar i flera år. Det har varit fjällvandringar, långdistanspaddlingar och cykling. 

Men inför slutet av turerna blir hon alltid så ledsen över att friheten snart slut. Så under en paddling som tog henne till Litauen förra året bestämde sig Lina, som är från Trångsviken i Jämtland, för att fortsätta. 

– Jag kollade kartan och såg Svarta havet och Medelhavet och tänkte att det kunde vara något. Så jag köpte en skräpcykel, hittade en man som kunde sätta ihop en kärra till kajaken och började cykla, berättar Lina via telefon från Bulgarien där hon snart ska laga middag på sitt bensinkök. 

Men den resan fick ett abrupt slut – när Lina en natt blev överfallen i sitt tält.

– En man jag passerat samma dag kom med en stor gren och slog på tältet. Jag hann ta mig ut men han sprang efter och ville ha pengar, men jag hade ju inga pengar. När jag inte gav honom min telefon – mitt enda sätt att kalla på hjälp – började han slå mig med grenen, berättar hon.

Slagen gav Lina frakturer i ena handen och hon tvingades resa hem till Sverige för operation och rehabilitering. 

Lina får mycket pepp från följarna på sina sociala medier.Foto: Privat
Det är en del packning, men med hjälp av en kärra går det bra.Foto: Privat

Lät inte mannen stoppa henne

Efter två månader hemma bestämde hon sig för att börja om. 

I höstas trampade hon i väg från Stockholm med sin fem meter långa kajak i släp – och hunden Bounty, 7, i koppel.  

Att fortsätta trots överfallet kändes för Lina som det enda sättet att läka det som hände. 

– Tältet har alltid varit min trygga plats men han tog min känsla av trygghet. Det har jag verkligen fått arbeta med och gått till en psykolog som gett mig verktyg att hantera panikångesten jag haft sedan dess. 

– Men det är också den enda dåliga grejen som hänt mig. Mot tusentals bra. 

Lina uppdaterar om sin resa på både sin blogg, Facebook och Instagram och först tänkte hon inte vara öppen om överfallet, hon inte vill skrämma andra att tro att det är farligt att resa själv. Men när hon ändå berättade var reaktionerna ett ytterligare bevis på att det finns fler goda än onda, säger hon. 

– Folk har erbjudit mig att tälta i deras trädgårdar, bo i deras hem. Folk stannar sina bilar för att hjälpa mig upp för backar med kajaken. Andra bjuder på mat och fika. Senast i dag stannade en bil till och gav mig frukt och kex. 

– Man får ibland känslan av att världen är ond och alla vill varann illa. Men varje dag möter jag folk som vill mig väl.

Ska paddla hem – i ett år

Lina gör inga detaljerade planer utan tar dagarna som de kommer. Hon tar gärna tips från personer hon träffar om smidigaste eller finaste vägarna. Och som sällskap har hon alltid sjuåringen Bounty – vars mamma är en gatuhund från Spanien. 

– Finns det cykelbana springer hon bredvid, vilket var lättare innan vi kom till Ungern. Men hon är mästare på att chilla och säger till vad hon vill. Vi lär verkligen känna varandra, säger Lina om den 4,5 kilo tunga hunden.

Bounty har inget emot att vila i korgen.Foto: Privat
Och de håller varandra varma. Foto: Privat

Linas trix under turen

När energin inte finns: 

Då finns som tur är nästan alltid någon som hjälper. 

Eller så tar man paus för dagen, det är inga konstigheter.

Men framför allt: Choklad hjälper, alltid.

Även om Lina inte gärna planerar har hon däremot ett slutmål för cyklingen: Istanbul. Där ska hon ge bort cykeln och sedan väntar paddlande hem till Sverige igen.

– Det är ungefär 15 000 kilometer och kommer nog ta ett år. Vi får se hur det går. Jag ska prova i alla fall, säger Lina med målmedveten och positiv stämma. 

Men att föra fram det över fem meter långa ekipaget genom städer och upp för backar är både trixigt och tungt. Även om Lina håller humöret uppe blir det tufft ibland. Som i går när hon fick punka, det nyfixade däcket sedan exploderade och hon la luftmadrassen på en taggtråd. Då gäller det att andas. 

– Men jag tänker inte på saker som lätta och svåra, utan tar saker som de kommer. Vi tänker ju gärna i dåtid eller nutid och att vara i nuet är ofta svårt. Men på tur har du inget val: För att ta dig upp för backen är det ett steg i taget.

LÄNDERNA LINA OCH BOUNTY KOMMER TA SIG GENOM

Cyklingen:

Sverige, Polen, Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern, Serbien, Rumänien, Bulgarien och Turkiet

Paddlingen:

Turkiet, Grekland, Albanien, Montenegro, Kroatien, Slovenien, Italien, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige 

Vad driver dig att fortsätta?

– Jag älskar att vara ute. Det är det enda som driver mig. Jag bryr mig inte om att vara först eller den som gör något speciellt, det är upplevelserna längst vägen som är det viktiga och friheten att ta varje dag precis som den kommer.

Vad vill du säga till andra som är sugna på att cykla och paddla sin väg genom Europa?

– Det första och största steget är att ta sig ut genom dörren. Gör man det löser sig allt efter som. Man behöver inte vara expert, det allra mesta går att lära sig. Det finns inga ramar för hur nåt måste göras. 

Se bilderna från Lina och Bountys resa i bildspelet: 

Lina mår som bäst utomhus och utan strikta planer.Foto: Privat
Att ta med sig ett fem meter långt ekipage har varit lite svårt när de ska passera större städer. Foto: Privat
Helst tältar Lina en bit utanför städerna.Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
1 / 11

31-åringa Sandra bestämde sig för ett avbrott – sa upp sig och flyttade in i sin bil

Nu bor hon i bilden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.