Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina, 21, är beredd på det värsta

Lina Öman, 21, gillar att vara ute i skogen och vandra och testa vad hon klarar av.
Foto: Privat
Hemvärnssoldater under övning. Men inte bara militärer bör lära sig överlevnadsteknik, anser preppers.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Överlevnadsteknik har blivit en smärre folkrörelse.

Lina Öman, 21, är en av alla så kallade preppers. Minikofot, schweizisk armékniv och en massa kunskap ingår i hennes basutrustning.

– Vi har blivit lite för bekväma i dag. Händer det något sitter man i skiten, säger Lina.

Hon har varit engagerad i preppersrörelsen i ungefär ett år, och är i dag administratör i en stor Facebookgrupp där man diskuterar krisberedskap och överlevnad.

Det är Europas största grupp i ämnet, med 19 000 medlemmar, vilket vittnar om intresset.

– Vi märker att för varje uppmärksammad händelse ute i världen så får vi nya medlemsförfrågningar. Nära "Hesa Fredrik" gick i gång av misstag i Stockholm för ett halvår sedan fick vi också nya medlemmar, berättar Lina Öman.

Lina Öman är med och administrerar Europas största Facebookgrupp för preppers. "Intresset växer hela tiden", säger hon.
Foto: Privat

Hon är positiv till försvarsberedningen utspel om att svenska folket måste klara sig i en vecka utan stöd av samhället vid en större kris.

– Det är bra om folk får upp ögonen för att något kan hända. Allt är inte frid och fröjd i lilla Sverige. Vi är ganska sårbara och folk i allmänhet är inte förberedda på en kris, menar Lina Öman.


LÄS MER: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" 


Själv är hon preparerad. I Linas så kallade EDC (Every Day Carry), alltså en basutrustning, ingår alltid den schweiziska armékniven, en minikofot, telefon ,vatten, lite varma kläder och reflex.

Lina har alltid varit lite intresserad av överlevnad och gillar att vara ute i skog och mark. Hon börjad söka kunskap om sådana frågor på nätet och kom då i kontakt med preppers.


Har du vatten och mat hemma så det räcker en vecka? Det anser försvarsberedningen att varje invånare i Sverige bör ha.
Foto: PATRICK DEGERMAN / SCANPIX SWEDEN

Själv ser hon kunskap om hur man klarar sig som det viktigaste. Det handlar inte bara om att lagra färskvatten, konserver och batterier hemma.

– Vad händer om man skadar sig eller blir sjuk. Hur kan man bli självförsörjande, odla växtmedicin och liknande. Det blir som att gå tillbaka några hundra år i tiden och leva det livet.

Lina är medveten och att det finns en nidbild av preppers som dystopiska neurotiker som fantiserar om att stänga in sig en atomvapensäkrad bunker när apokalypsen knackar på dörren.

Att klara sig en tid utan el hör också till krisberedskapen.
Foto: CALLE JISMARK

– Det finns de som är lite extrema och fokuserade på vapen. De skaffar pilbågar, armborstar och allt möjligt. Andra skaffar ett lite ställe ute i skogen utan el och vatten där de testar att bo.

Lina Ömans plan om något händer och samhället slutar att fungera är ganska enkel. Då tar hon sin EDC, sparade vattenflaskor, konservburkar och sambon och åker hem till någon förälder.

En schweizisk armékniv ingår i basutrustning för de flesta preppers.

– Jag tänker att man klarar sig bättre i ett kollektiv. Som att hålla värmen och fixa olika saker. Samarbete måste vara bättre än att sitta ensam i en bunker.

För att vara ytterligare förberedd har Lina Öman engagerat sig i hemvärnet där hon ska gå en grundutbildning.

– Det är som ett minilumpen i två veckor. Sedan siktar jag på att bli fordonsförare. Det är viktigt att vi har många frivilliga som kan sköta samhällsfunktioner.


LÄS MER: Krig, naturkatastrof eller stor kris – så rustar du som en äkta ”prepper” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.