Lin hittade nakenbild på sig själv i tidning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilderna togs för tolv år sen. Numera jobbar Lin med yoga och tantra: "Jag jobbar bland annat med att få bort objektifierandet av sexualiteten".

När Lin Holmquist var 22 år gammal vek hon ut sig i en herrtidning.

I förra veckan gick hon förbi en tidningshylla och fick plötsligt se en bild på sin tolv år yngre nakna kropp.

– Jag blev förfärad. Nu lever jag ett familjeliv med man och barn. Ingen hade meddelat mig om att bilderna skulle kunna publiceras igen, säger hon.

År 2001 fick Lin av en slump kontakt med en fotograf. Hon blev inspirerad att ta en serie utvikningsbilder till en tidning som heter Dax Privat.

– Jag tyckte att det var en kul grej då, och jag behövde pengarna, säger hon till Expressen.se.

Hon var noga med att fotografen skulle upprätta ett kontrakt där det angavs att bilderna endast fick användas av tidningen.

– Jag tror att många skulle ha tänkt som jag, att det här handlar om ett utvik och sen inget mer. Det fanns inte i min värld att bilderna skulle kunna dyka upp 12 år senare, säger hon.

Kändes som ett övertramp

Men härom veckan gick Lin förbi en tidningshylla. Där såg hon plötsligt en tolv år gammal bild av hennes bara bröst på samma tidnings framsida.

I dag lever Lin ett familjeliv tillsammans med pojkvän och barn. Hon driver ett företag inom yoga och tantra – och gamla nakenbilder är inget hon vill att kunder eller svärföräldrar ska behöva få i ansiktet.

– I dag skulle jag absolut inte vika ut mig. Jag jobbar bland annat med att få människor att komma bort från objektifierandet av sexualiteten. Att se den där bilden kändes som ett övertramp på min integritet, säger Lin.

"Jag vill ju tjäna pengar"

Expressen.se har varit i kontakt med fotografen som tog bilderna. Han betonar att han har följt det kontrakt som skrev, och att det inte står något om att bilderna inte får återpubliceras.

– Det skulle ju i så fall ha skrivits in i kontraktet. Jag hade ingen anledning att göra det. Jag ville ju tjäna så mycket pengar som möjligt på bilderna, säger han.

Har du förståelse för att hon reagerar när bilderna dyker upp så långt senare?

– Det kan man väl i viss mån förstå.

Kan bilderna komma att dyka upp om tolv år igen?

– Nej. Självklart är jag inte så elak att jag säljer hennes bilder igen om hon nu inte vill det. Och det har jag sagt till henne, säger han.

Skäms inte över bilderna

Juristen och upphovsrättsexperten Olle Wilöf tror att det skulle bli svårt för Lin att driva frågan vidare. Utan begränsningar i tid eller antal publiceringar kan det uppfattas som att kontraktet medger en oändlig publiceringsrätt.

– Det ska tydligt stå var och när bilderna får återges. Med ett sådant avtal hade det varit tydligt ifall bilderna fått publiceras i dag eller inte, säger han.

Trots fotografens rättighet att sälja bilderna igen tycker Lin att han borde ha tagit kontakt med henne.

– Jag skäms inte över bilderna, men jag tycker att han kunde ha meddelat mig att de skulle dyka upp igen.

Nu vill hon uppmana alla som funderar på att vika ut sig att tänka en gång extra.

– Jag gör det här för att varna andra om hur det kan gå. Det är som med alla sexuella relationer – det gäller att vara övertydlig med vad man vill från början, säger hon.

Ändra kontrakt i efterhand

Enligt Olle Wilöf finns det en möjlighet att ändra undertecknade avtal i efterhand.

– Det är fullt möjligt att hon skulle kunna använda sig av den berömda paragraf 36 i avtalslagen, säger han.

Lin Holmquist skulle kunna hävda att det inte är rimligt att fotografen har kvar publiceringsrättigheten till bilderna för all framtid. Med stöd av paragrafen skulle hon då kunna korrigera avtalet i efterhand genom att införa en tidsbegränsning i kontraktet.

– Rent tekniskt skulle en sådan korrigering kunna placeras även innan den andra publiceringen. Men det normala är snarare att den gäller framåt i tiden, säger Olle Wilöf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.