Limbo avskaffas - himlen invaderas

Publicerad
Uppdaterad
Limbo avskaffas. Villrådiga nutidsmänniskor som redan före sin död känner sig sväva i detta obehagliga tillstånd av utanförskap får ingen lindring. Däremot kan alla odöpta för tidigt döda spädbarn som i århundraden placerats i limbo glädjas, de ska äntligen släppas in i himlen.
Den nye påven Benedictus XVI väntas fatta limbobeslutet något av de närmaste åren; katolska kyrkan arbetar långsamt. Det finns för kyrkan dels religiösa dels taktiska skäl att avskaffa det ålderdomliga och märkliga begreppet. Katolska kyrkan införde limbo på 1200-talet på initiativ av Thomas av Aquino. Det var en barmhärtighetsgärning mot alla spädbarn som avled innan de hann döpas. Före Thomas av Aquino sändes barnen direkt till helvetet, om än dess lindrigaste form.

Miljardtals

Det kan röra sig om många miljoner, kanske miljarder, spädbarn som snart ska släppas ut ur limbo och invadera himlen. Limbo är varken himmel eller helvete utan ett mellantillstånd där de bortgångna spädbarnen försmäktat. Det är oklart hur mycket de lidit, kyrkan har vid olika tidpunkter intagit olika ståndpunkter. Att föräldrarna led är helt klart; kvarlevor av spädbarn hittas ibland invid gamla kyrkogårdar, där föräldrarna försökt begrava mylingar odöpta spädbarn, födda i lönn och säkert i många fall mördade så nära vigd jord som möjligt. Begreppet limbo har blivit allt mer otidsenligt och svårt att försvara ur religiös synvinkel. Förre påven Johannes Paulus II ville bli av med det och Benedictus, som uttalat sig mot limbo, väntas göra slag i saken och så att säga förpassa limbo till limbo. De taktiska skälen för att avskaffa limbo är att katolicismen växer överallt, utom i Europa.

Abortfrågan

Många av tillväxtländerna är fattiga, med åtföljande hög barnadödlighet. Det kan bli lättare att värva proselyter om mödrarna vet att deras barn hamnar i himlen i stället för i limbo. Även abortfrågan spelar in. Katolska kyrkan betraktar abort som mord. Aborter blir allt vanligare och det är knappast rimligt att alla dessa foster placeras i limbo. Som oskyldiga mordoffer borde de snarare höra hemma i himlen. I limbo har katolska kyrkan även placerat goda ickekristna, som gamla testamentets profeter och en och annan muslim. Det är oklart om dessa vördade judiska och muslimska herrar nu också ska till den katolska himlen. I litteraturen och konsten intar limbo en viktig plats, med början i Dantes klassiska skildring i Den gudomliga komedin där limbo beskrevs som en förgård till helvetet.

Thomas Höjeberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag