Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilly, 9, såg faran på stranden – ingrep direkt

Såhär håller du dig säker ute till sjöss i sommar.
Lilly, 9, räddade en liten pojke från att drunkna.
Foto: Privat / Privat
Pojken höll på att åka in under bryggan vid badplatsen. Bryggan på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: SUSANNA FORSELL

Lilly Ekelund, 9, var och badade tillsammans med sin familj vid en badplats i Karlstad när hon plötsligt såg hur en liten pojke ramlade ner i vattnet från en brygga.

Då hoppade hon i och räddade pojken från att drunkna.

– Han höll på att åka in under bryggan, säger Lilly.

Att bada och vara i vattnet är något av det bästa Lilly Ekelund, 9, vet. Redan i tidig ålder lärde hon sig att simma och har blivit väldigt bra på det.

I lördags åkte hon och hennes familj till en badplats i Karlstad för att svalka sig i värmen.

På badplatsen finns en brygga som Lilly brukar hoppa från ner i vattnet. Men när hon befann sig längst ut på bryggan tillsammans med några kompisar såg hon en liten pojke sittandes lite längre in på bryggan.

– Han skulle förmodligen känna på vattnet men så såg jag hur han ramlade i, säger Lilly som då fortsatte att hålla ett öga på pojken för att se om han kunde simma.

”Höll på att åka in under bryggan”

Lilly såg då hur det började komma bubblor upp på vattenytan och förstod att pojken, som uppskattningsvis är i fyra årsåldern, inte kunde simma.

– Han höll på att åka in under bryggan, så jag hoppade i och hjälpte honom upp, säger Lilly.

Pojken var chockad och höll ett stadigt grepp om Lilly som berättar att pojkens föräldrar snabbt kom och hämtade honom när de väl kommit upp ur vattnet.

Mamma Ulrika Ekelund tillsammans med Lilly Ekelund, 9, och lillasyster Lilja Ekelund, 6.
Foto: Privat / Privat

Lillys mamma Ulrika Ekelund som var med på stranden såg inte händelsen då hon precis hade gått för att hämta vatten.

– Lillys mormor höll koll på henne och hennes lillasyster Lilja, hon trodde att Lilly lekte med pojken men sen såg hon att så inte var fallet, säger Ulrika.

Ulrika berättar även att de aldrig fick någon möjlighet att prata med pojkens föräldrar, men att de nu gärna vill komma i kontakt med dem.

– Vi vill veta hur det gick med pojken, säger Ulrika.

Vill bli livräddare

Om händelsen säger Lilly att hon var rädd för att pojken skulle förlora sitt liv, men att hon nu känner sig stolt över att hon hjälpte honom.

– Min största dröm är att bli livräddare, jag har sett på filmer om det och blivit inspirerad och sett hur folk blir jätteglada när man hjälper dem och det vill jag uppleva, säger Lilly.

Enligt mamma Ulrika har Lilly alltid varit väldigt lyhörd och uppmärksam samt gått simskola där hon lärt sig att rädda och hålla koll på andra i vattnet.

– Det bästa hon vet är att vara i vattnet, men hon vet också riskerna och vad som kan hända och att det kan gå fort, säger Ulrika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.