Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lillprinsen kan få dela dopdag med kungen

Prins Oscar kan få dela dopdag med kungen.
Foto: KUNGAHUSET
Kronprinsessan, prins Daniel och Estelle.
Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill och prins Nicolas.
Foto: Cornelia Nordström
Dopfunten.
Foto: Kungahuset
Slottskyrkan på Stockholms slott.
Foto: Kungahuset

Prins Oscar kan komma att döpas på ett speciellt datum.

Enligt uppgift tittar Victoria och Daniel på den 7 juni – det datum som kungen döptes på för 70 år sedan.

Tidigast om två veckor kommer hovet att berätta om detaljerna.

Dopet av prins Oscar kommer på många sätt att likna prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan i maj 2012.

Eftersom han kommer efter Estelle i tronföljden kan det bli något mindre. Men platsen väntas bli densamma och prästerna är givna.

Datumet då? Om man väljer att följa traditionen, som säger att kungliga dop ska genomföras inom tre månader från födseln, blir det senast i början av juni.

Enligt uppgift kan dopet komma att hållas på ett speciellt datum, som en hyllning till kungen. Victoria och Daniel sägs titta på 7 juni. Det är då exakt 70 år sedan som kungen döptes i Slottskyrkan.

Förteget om detaljerna

På hovet är man än så länge förtegen om detaljerna. Hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Vi har i dagsläget ingen information att kommunicera ut vad det gäller dopet.

När kommer hovet berätta om dopet?

– Om tidigast kanske två veckor har vi något vi kan berätta om dopet.

 Blir dopet före sommaren?

– Som sagt, ingenting vi kan prata om i dag, säger Margareta Thorgren.

FAKTA

KYRKAN

Slottskyrkan på Stockholms slott är den kyrka som i modern kunglig historia har använts som dopkyrka. Kungen och hans systrar döptes här, liksom kungabarnen. Även prinsessan Estelle döptes i Slottskyrkan. Undantaget är prinsessan Leonore och prins Nicolas som döptes i Drottningholms slottskyrka.

DOPKLÄNNINGEN

Precis som vid tidigare kungliga dop är det den speciella kungliga dopklänningen som ska användas. Prins Gustaf Adolf var den första som bar dopklänningen när han döptes 1906. Kungen, hans systrar och kungabarnen har alla döpts i samma klänning. Senast den användes var när prins Nicolas döptes. I fodret har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

DOPFUNTEN OCH VATTNET

Dopfunten som ska användas beställdes av Karl XI när nya slottskyrkan byggdes i slutet av 1600-talet. Den består av ett parti silver som kommer från ön Sumatra. Den användes första gången den 16 januari 1746 vid dopet av kronprins Gustav, senare Gustav III.

Vattnet hämtas sedan dopet av kronprinsessan Victoria traditionsenligt från en källa på Öland. Även den här gången ska vattnet hämtas i den källan.

DATUMET

Prinsessan Estelle döptes på en tisdag, för att möjliggöra för kungligheter från hela Europa att kunna komma. Även denna gång uppges kronprinsessparet titta på en vardag: tisdag den 7 juni. Hela kungafamiljen är då redan samlad för nationaldagsfirandet, men skälet till att det datumet är aktuellt sägs vara att Victoria vill hedra kungen. Han döptes nämligen den 7 juni för 70 år sedan. En av hedersgästerna på kungens dop var prins Oscar Bernadotte, som prins Oscar är döpt efter.

PRÄSTER

Dopet kommer sannolikt att förrättas av ärkebiskopen Antje Jackelén, nye överhovpredikanten och biskopen Johan Dalman och hovpastor Michael Bjerkhagen. Det blir i sådana fall Antje Jackeléns andra kungliga dop. När prins Nicolas döptes hösten 2015 var hon huvudofficiant. För Michael Bjerkhagen blir det tredje kungliga dopet.

Nye överhovpredikanten Johan Dalman har ännu inte hunnit med några kungliga dop. Dopet av prins Oscar blir i sådana fall hans första.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.