STÅNGAD. Lillebor Ögren tillbringade fyra nätter på sjukhus.
STÅNGAD. Lillebor Ögren tillbringade fyra nätter på sjukhus.

Lillemor, 63, attackerades av kor

Publicerad
Uppdaterad
KUNGÄLV. Två gånger på kort tid har korna i Tofta naturreservat attackerat människor.
Lillemor Ögren, 63, blev stångad till marken och skadades svårt.
Korna omringade mig, de kastade upp mig i luften fyra gånger, berättar hon.
Naturreservatet i Tofta är fyllt av människor så här års. För att komma ner till de finaste baden måste man passera djurhagarna där kor och kalvar betar. Men två gånger på kort tid har korna anfallit människor som haft med sig hundar i området. Under midsommarhelgen fick polisen rycka ut och rädda en kvinna som jagades av djuren.

Hade med sin hund

Hon klarade sig bättre än Lillemor Ögren, 63. Den 22 maj var Lillemor på väg från havet till bilen vid Eggdals kursgård med en väninna och sin kopplade schäfer. – Jag har gått där förr med hund och de har aldrig gått till anfall, säger Lillemor. – Men nu omringade de mig och den bruna kom emot mig och kastade upp mig i luften. Sen gjorde en annan kossa samma sak. Jag var i luften fyra gånger.

Spelade död

Lillemor drog jackan över huvudet och försökte spela död. Då gick korna. Lillemor fick frakturer på ländkotorna, bröstbenet trycktes in och hela kroppen blev blåslagen. Hon vårdades fyra dygn på sjukhus. Västkuststiftelsen, som har ansvar för naturreservatet, och djurägaren Anders Andersson har nu satt upp stora skyltar som varnar folk för att gå in i hagarna med hund. – Vi vill gärna ha kvar djuren. Det är bra för den biologiska mångfalden, säger stiftelsens Lars Strandberg. – Men vi måste bli tydligare i vår skyltning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag