Gorillaungen föddes med hjälp av kejsarsnitt i Storbritannien Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / TtGorillaungen föddes med hjälp av kejsarsnitt i Storbritannien Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / Tt
Gorillaungen föddes med hjälp av kejsarsnitt i Storbritannien Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / Tt
Gorillaungen, som ännu inte har ett namn, ser ut att vara en riktig livsnjutare Foto: Bristol Zoo / Swns.ComGorillaungen, som ännu inte har ett namn, ser ut att vara en riktig livsnjutare Foto: Bristol Zoo / Swns.Com
Gorillaungen, som ännu inte har ett namn, ser ut att vara en riktig livsnjutare Foto: Bristol Zoo / Swns.Com
Den lilla gorillabebisen förlöstes med hjälp av en av landets ledande gynekologer och vägde knappt ett kilo Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / TtDen lilla gorillabebisen förlöstes med hjälp av en av landets ledande gynekologer och vägde knappt ett kilo Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / Tt
Den lilla gorillabebisen förlöstes med hjälp av en av landets ledande gynekologer och vägde knappt ett kilo Foto: Bristol Zoo / Handout / Epa / Tt

Lilla gorillan föddes med kejsarsnitt

Publicerad

En gorillaunge har fötts med kejsarsnitt i Storbritannien.

Den lilla gorillabebisen förlöstes med hjälp av en av landets ledande gynekologer och vägde knappt ett kilo, skriver Daily Express.

Den västliga låglandsgorillamamman Kera visade tecken på havandeskapsförgiftning. Då kallades gynekologen David Cahill, som tidigare har förlöst hundratals människobarn med kejsarsnitt, gjorde den historiska operationen för att gorillamammans liv var i fara, skriver Daily Express.

Till tidningen berättar gynekologen och professorn David Cahill, som aldrig tidigare förlöst en gorilla:

– Tillsammans med att få mina egna barn är det här antagligen den största händelsen i mitt liv och någonting jag aldrig kommer att glömma.

Andas själv, elva dagar gammal

Gorillaflickan, som ännu inte har fått något namn, föddes den 12 februari och har vårdats dygnet runt av erfarna gorillaskötare. Efter 11 dagar av övervakning har hon börjat andas själv och får hjälp för att utvecklas.

– De första dagarna var kritiska för bebisen. Det var livsviktigt att hon höll sig varm och började dricka små klunkar bröstmjölksersättning, berättar Lynsey Bugg, som är en del av expertteamet på Bristol Zoo, för Daily Express.

Bland annat används tekniken "hud-mot-hudkontakt", som också används på nyfödda människobebisar.

– Hon har svarat väl på den och blir starkare och alertare för varje dag som går, säger Lynsey Bugg till Daily Express.

Ovanligt med kejsarsnitt

Gorillamamman hålls under uppsikt efter operationen men enligt personalen på Bristol Zoo mår både gorillamamman Kera och dottern, efter omständigheterna, bra.

Det är bara ett fåtal gorillor i världen som har förlösts med kejsarsnitt tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag