Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilian skänker peruker – för att hjälpa andra

Som 18-åring började Lilian Botvalde tappa sitt hår.
Foto: Privat
Hon har sjukdomen alopecia, vilket innebär att kroppen stöter bort håret. I början hade hon alltid peruk på sig.
Foto: Privat
Nu har Lilian varit helt skallig i tre år.
Foto: Privat
Och sedan 1,5 år tillbaka bär hon inte längre peruk.
Foto: Privat
Lilian har bestämt sig för att skänka perukerna – hon beskriver responsen som massiv.
Foto: Privat
I höst planerar Lilian att jobba ännu mer aktivt med frågan.
Foto: Privat

Som 18-åring började Lilian Botvalde tappa sitt hår.

Nu donerar hon sina peruker till personer som behöver dem bättre.

– Jag vet hur mycket de kan betyda i processen att stärka sin självkänsla.

Det var när Lilian Botvalde var hos frisören för att göra en håruppsättning inför studentbalen som det första spåret syntes – en kal fläck.

– Frisören frågade om jag brukade stressa och jag tänkte liksom "sista året på gymnasiet, vad kan man förvänta sig?", berättar Lilian Botvalde.

Hon, som då var 18, förstod inte vid det tillfället vad den fläcken skulle innebära för henne och hennes liv framöver.

– Jag har alopecia. Det innebär att kroppen stöter ifrån håret kan man säga, så jag har inget hår på huvudet.

I tre år har Lilian, som i dag är 26, varit skallig. Under den inledande tiden bar hon peruk.

– Det var min lilla trygghet i livet under den här kaotiska perioden. Jag höll fast vid min peruk och vågade inte ens gå till mataffären utan den. Jag slutade träna för att det var så varmt att ha peruken på.

Sen ett och ett halvt år tillbaka bär Lilian inte längre peruk. För henne var det ett stort steg att visa för omvärlden att hon saknade hår på huvudet.

– Det är en jättebefrielse så här i efterhand. Jag vågar vara mig själv och tycka om mig själv för den jag är, oavsett om jag har hår eller inte.

"Känns naturligt"

Under tisdagen la hon upp ett inlägg på Facebook där hon erbjöd sig att skänka perukerna hon hade kvar till personer i behov av dem.

– De ska inte användas till spex eller för skojs skull, utan de ska gå till personer som är sjuka eller av andra medicinska skäl är i behov av dem.

Hon hoppas att perukerna, som vanligtvis är väldigt dyra, ska kunna hjälpa drabbade personer att stärka sin självkänsla.

– Jag vet hur mycket de kan betyda i processen att stärka sig själv och sin självkänsla. Så det här känns helt naturligt för mig. Jag vill hjälpa andra som mår dåligt, för jag har varit i samma sits.

Hoppas bygga självkänsla

Lilian beskriver responsen som massiv och hon berättar att tre kvinnor redan hämtat peruker.

– Det är allas val om man vill ha peruk eller inte när man tappat hår, men för många kan det bidra till stora framsteg och att man sakta bygger upp sin självkänsla och självförtroende. Så var det för mig i alla fall.

Samtidigt har responsen fått henne att börja fundera på hår och hårlöshet – och varför det är en så laddad fråga bland människor generellt, och kvinnor i synnerhet.

– Jag planerar att framöver i höst börja jobba mer aktivt med de här frågorna. Jag tar jättegärna emot all hjälp jag kan få, om någon känner att de har klokheter att bidra med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.