Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lilian blev gravid
vid elva års ålder

BESÖKSFÖRBUD. Lilians familj har lämnat in två åtal hos polisen, men trots överväldigande bevis fick mannen som våldtog henne bara ett kort besöksförbud som redan har upphört. Nu har sonen Luis David hunnit fylla ett år.
SPYR IBLAND. Gloria har haft en tuff start på graviditeten och går på kontroller varje månad på den lokala vårdcentralen.
TANKEFLYKT. Michelles dotter Erica har hunnit bli ett halvår. När hon vill koppla av och fly tankarna brukar Michelle gå till marknaden och spela tv-spel. "Dit kan man gå och betala fem kronor för att spela i tio minuter," säger hon.
PSYKOLOGHJÄLP. Efter sex månader i samtal har Lilian börjat kunna le igen. Och prata om ditt och datt med sin lilla son Luis David.
Lilian och hennes bror leker med hennes son Luis David och syskonens systerdotter.

GUATEMALA CITY. ## 8 dagar

## 8 berättelser om att vara kvinna 2014

## Om kampen i vardagen och kampen för vardagen

Michelles barndom fick ett abrupt slut på en äng i östra Guatemala. Fastbunden vid ett träd och efter oräkneliga timmar av övergrepp, lämnade hon platsen med stora sår och ett befruktat ägg i sin livmoder.

Antalet gravida flickor under 14 år ökar kraftigt i Guatemala och Michelle är bara en av tusentals flickor som varje år blir mammor.

FAKTA

4 222 flickor mellan 10 och 14 födde barn i Guatemala under 2012.

Tonåringar står för 25 procent av alla födslar och från 2010 till 2012 ökade den siffran med nästan en fjärdedel.

Abort är förbjudet, utom vid risk för kvinnans liv, men även då vill få läkare utföra den.

Varje år föder två miljoner flickor i världen barn innan de fyllt 15.

Unga mödrar löper dubbelt så hög risk att dö i barnsäng och drabbas oftare av inre blödningar, fistlar och könssjukdomar.

13-åriga Lilian säger ingenting alls första gången jag träffar henne, inte ett ord, inte ens sitt namn. Hennes mamma får berätta historien om hur hennes morfars bror våldtog henne i två års tid.

14-åriga Michelle som blev våldtagen av en 53-årig granne pratar lite mer, men så fort jag nämner övergreppet blir hon tyst. Under det första halvåret efter födseln rör hon nästan aldrig sin dotter Erica.

Gloria som är nyss fyllda 13 pratar, men förstår knappt vad som har hänt. Hon känner sig inte våldtagen, men pappan till barnet i hennes mage är 22 år gammal och när han går till jobbet som dj på ett disco så kan inte hon följa med för att hon inte får gå och lägga sig så sent. Sedan hon blev gravid ser hon inte mycket av honom heller, och lite lurad börjar hon ändå känna sig.

Tusentals tonårsfödslar

De senaste åren har antalet unga gravida i Guatemala skjutit i höjden. 4 222 flickor mellan 10 och 14 födde barn under 2012, alla till följd av våldtäkter. I ett land med cirka 15 miljoner invånare står tonåringar för 25 procent av alla födslar, i Sverige är motsvarande siffra 3 procent.

- Fem dagar per månad kan en kvinna bli gravid, så du kan föreställa dig mängden av övergrepp som sker. Graviditeterna är toppen av ett gigantiskt isberg, förklarar Mirna Montenegro, en av personerna bakom organisationen OSAR som är en av landets starkaste förkämpar för reproduktiva rättigheter.

I ett samarbete med staten driver de sedan några år tillbaka ett flertal initiativ för att göra folk medvetna om vad som pågår, sina rättigheter och hur man väcker åtal.

- Guatemala är ett av väldigt få länder som har graviditeter bland flickor under 15 år, fortsätter hon, och av alla våldtäkter begås 89 procent av någon i familjen.

Våldtogs av släkting

Lilian är en söt tjej, liten till växten och med en blyg tillbakadragen uppsyn som då och då spricker upp i ett starkt lysande leende. Efter sex månader hos psykologen kommer det leendet allt oftare, och Lilian börjar dessutom prata lite mer, men bara om lättsamma ämnen som fotboll eller apelsinträd. När jag frågar om övergreppen är det fortfarande hennes mamma Rosalia som får berätta.

Lilian var bara nio år gammal när den 30 år äldre brodern till hennes morfar började föra med henne hem till sitt hus en bit bort. Ingen vet riktigt hur ofta han våldtog henne, men efter två år, när Lilian var elva år och bara hade hunnit ha en enda menstruation, så blev hon gravid.

- Vi är fortfarande väldigt rädda att han ska komma och göra om det, för han är på fri fot och vi vet inte var, säger Rosalia och tittar uppgivet runtomkring sig som att hon hoppas att någon ska dyka upp från tomma intet och kunna hjälpa henne.

Fick kort besöksförbud

Familjen har lämnat in två anmälningar hos polisen, men trots att bevisen var överväldigande fick mannen bara ett kort besöksförbud som redan har upphört. I Guatemala räknas det till undantagen att en person blir dömd för sexuella övergrepp.

- Före 2012 hade åklagarmyndigheten inte drivit vidare ett enda fall av våldtäkt, men sedan dess har faktiskt några domar fallit, berättar José Cortez som arbetar under vicepresidenten för att lyfta frågan om sexuellt våld.

Vill hjälpa offren

Vicepresidenten själv, Roxanna Baldetti, har gjort det till en av sina hjärtefrågor och 2009 infördes en ny lag som säger att det är ett brott att ha en sexuell relation med någon under 14 år. Sedan 2012 har dessutom alla sjukhus och vårdcentraler runtom i landet fått order om att rapportera alla födslar som sker bland minderåriga flickor. Många tror att det är en viktig anledning till den kraftiga ökningen i statistiken.

- Våra tre målsättningar är att hjälpa offren, se till att förövarna straffas och att skapa debatt och sprida information om ämnet i medierna. Detta har gjort att statistiken har exploderat, menar José Cortez.

Drogkarteller invaderar

Samtidigt finns det andra som också ser nyare problem vid horisonten. 2006 ändrades taktiken i kriget mot drogerna som färdas från Sydamerika till USA, och trots att Guatemala inte själva producerar speciellt mycket droger ledde det till att landet hamnade längs med den viktigaste rutten för kokain på väg mot USA. Därefter har drogkarteller invaderat landet, vilket gjort att man nu har regionens högsta nivåer av mord på kvinnor.

- Vad vi har sett, är att till exempel i den torra korridoren som ligger vid gränsen finns mycket problem med droghandel och organiserad brottslighet, och där påträffas också fler graviditeter bland flickor under 14 år. Om du befinner dig på den västra sidan landet i områden med mycket ursprungsbefolkning, så finns även här mycket graviditeter, men de är ofta lite äldre. De som är 10 eller 11 år, de hittar man på den östra sidan, säger Mirna Montenegro. Men vi saknar statistik för att kunna kartlägga hur det här hänger samman.

Dömdes till 18 år

Michelles våldtäktsman har faktiskt blivit dömd. Med hjälp av arbetet från en lokal organisation, Kollektivet Ung Revolution, så sitter nu den 53-årige mannen inne i 18 år för en lång rad brott, bland annat sexuellt våld. Carlos Saravia, som bara är 21 år gammal, driver organisationen tillsammans med sin syster Tracy.

- Michelle var bara 13 år när han började trakassera henne, och en dag överrumplade han henne på väg hem och tvingade upp henne på sin motorcykel. Sedan körde han till en närliggande by och våldtog henne. Nästa dag anmälde Michelle det som hade hänt men trots det arresterades inte mannen, och en tid senare överföll han henne igen. Den gången band han henne vid ett träd och våldtog henne i flera timmar tills Michelles familj hittade dem mitt i övergreppet.

Fick ingen hjälp

Michelle sitter bredvid och tittar ner i marken när Carlos berättar. Efter en stund pekar hon på några platser på kroppen där hon hade skador och berättar att hon efter övergreppet fick ligga på sjukhus i en månad i ett tillstånd av chock.

Michelle fick aldrig det obligatoriska kittet som sjukhusen ska ge våldtäktsoffer och som bland annat innehåller ett dagen-efter-piller, så hon blev gravid med dottern Erica.

Andra gången jag besöker henne är Erica fyra månader gammal och Michelle är ensam hemma med sina två bröder och två bebisar. Hemmet är ett litet hus med två rum, beläget i en brant sluttning där gräset inte syns för allt skräp, från blöjor till chipspåsar, som täcker marken.

Michelle sitter längst ner i backen under ett träd och tittar på sina småbröder som leker. Bebisarna ligger ensamma inne i huset längst upp.

Vill inte bli fotad

Efter ett tag börjar en av dem skrika och Michelle reser sig sakta för att gå och titta till dem. När hon kommer fram lyfter hon upp sin mammas dotter men sin egen ger hon bara en nappflaska med utspädd mjölk och lämnar henne sedan att ligga kvar.

Nästa dag när jag kommer dit är ingen hemma och bebisarna skriker för full hals från huset. Det dröjer tio minuter innan Michelles mamma anländer. När jag senare frågar Michelle om hon kan hålla i sitt barn för ett porträtt säger hon nej.

När dottern var nyfödd försökte Michelle adoptera bort henne och hade till och med hittat en kvinna som var beredd att adoptera, men hennes egen mamma förbjöd henne från att göra det.

Ville inte ha barn

Gloria har mått illa under början av graviditeten och spyr ibland, men hon tycker faktiskt inte illa om pappan till sitt barn, och känner att de tog ett gemensamt beslut när de hade sex.

- Jag blev våldtagen en gång när jag var elva år, berättar hon, det gjorde ont och jag mådde väldigt dåligt, men den här gången var jag med på det.

Däremot ville hon inte ha barn, och när jag frågor om hon vet vad preventivmedel är så skakar hon ovetandes på huvudet, det var ingenting som han berättade om. Mannen är 22 år gammal och bor i samma kvarter, men mycket mer än så vet inte Gloria om honom. Nu för tiden ser hon honom inte speciellt ofta.

Kyrkan motsätter sig

Gloria har bara gått ett år i skolan men det spelar ingen större roll. Sexualundervisningen i Guatemala är näst intill obefintlig trots att lagen föreskriver det. En anledning är ett starkt motstånd hos många katolska kyrkor som motsätter sig både undervisning om sexuella relationer och preventivmedel. När det kom en lag om sexuell reproduktion 2006, gjorde kyrkan ett utspel där de jämförde en låda med preventivmedel med ammunition och sa att båda är jämbördiga, för bägge dödar.

I vänthallen på kliniken för ultraljud lyssnar Gloria uppmärksamt när hennes svägerska berättar om hur det är att föda barn, och att hon måste äta ordentligt under graviditeten. Dagen innan förklarade en läkare för henne att det finns stora risker med att få barn i en så tidig ålder som 13 år eftersom kroppen inte är färdigutvecklad, och att hon därför kommer att behöva göra kejsarsnitt.

Lättnad

Gloria tittar nervöst på skärmen när den här dagens läkare börjar föra ett verktyg över hennes mage och en bild av något som rör sig träder fram. Det råder tystnad i några minuter och sedan sjunker Glorias axlar av lättnad när doktorn förklarar att allt ser bra ut och barnet verkar friskt.

Samtidigt som det faktisk sker arbete för att hjälpa flickor som Lilian, Gloria och Michelle är det en lång väg kantad med problem, erkänner José Cortez på viceministeriet.

- Vi har fortfarande inte tillräckligt med pengar, och ta till exempel det som hände med en borgmästare i Sacatepequez. När vi införde regler om att sjukhusen skulle rapportera fall av gravida flickor, så bestämde han sig för att viga alla 14-åringar i hans kommun som hade en sexuell partner. Om man är gift är det inte ett brott att ha sex, så han sa åt alla föräldrar att ge sitt tillstånd till äktenskapet och började därefter gifta bort flickorna till sina förövare.

Våldet förstärks av historien

Roten till problemet är densamma som våld mot kvinnor i resten av världen, att kvinnor värderas lägre än män. I Guatemala har våldet förstärkts av landets historia. Under inbördeskriget som tog slut 1996 systematiserade staten våldtäkt som en taktik för att bekämpa upproret.

- Samhället och de som befinner sig i flickans omgivning tänker att flickan är ansvarig och att hon bär skulden, förklarar Mirna Montenegro. Kom ihåg att vi har mer än 50 procent ursprungsbefolkning, de kommer från en kolonial erövring med patriarkala system där kvinnan ses som ett objekt, en mans egendom. Jag minns ett fall med en man som dömdes efter att ha våldtagit sina döttrar i tre år.

När han satt i fängelse sa kvinnan:

"Mina barn gråter för honom, och egentligen så är han ingen ond person, det som hände är bara att i hans by så är det tradition att männen har sex med kvinnorna i familjen."

Kastades ur skolan

Michelle blev utkastad från sin skola efter att hon blivit gravid. Lärarna tyckte att hon statuerade ett dåligt exempel för de andra eleverna. Ingen av de andra flickorna som jag har träffat har heller fortsatt sin skolgång efter förlossningen, ett ytterligare exempel på hur flickorna får bära bördan för något de inte bär skulden till.

När Erica har hunnit bli 6 månader gammal träffar jag Michelle igen hemma i Guatemala.

- Jag mår bra nu, säger hon kort, och lyfter upp sin dotter i famnen.

Och faktiskt så verkar hon gladare, barnet har gått upp vikt och är rosigt om kinderna.

Vad tycker du om att göra när du inte behöver ta hand om barnen? frågar jag henne.

- Det finns ett tv-spel, på marknaden, dit man kan gå och betala fem kronor för att spela i tio minuter, säger hon, men jag har inga pengar just nu.

Det har jag, säger jag, och tillsammans åker vi i väg och spelar Mario Kart i en halvtimme.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!