Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya upptäckten: ”Liknar inget vi tidigare har sett”

Plutos vulkaniska yta kan ses på bilden tagen av NASA.
Pluto yta
Wright Mon är en av Plutos största vulkaner – ungefär lika stor som Mauna Loa på Hawaii.

Himlen är blå och snön ser röd ut. 

Nya upptäckter på dvärgplaneten Pluto hintar om att det kan finnas liv.

– Vi har hittat väldigt stora isvulkaner som liknar inget vi tidigare sett i solsystemet, säger Kelsi Singer, forskare vid Southwest Research Institute i Boulder, Colorado till CNN.

När de nya definitionerna av en planet sattes nedgraderas Pluto till en så kallad dvärgplanet. Nu verkar det som att Pluto är vårt senaste hopp att upptäcka liv i rymden. De nya detaljerna presenteras i en ny studie i Nature Communications och handlar om området ”Sputnik Planitia” – ett stort istäcke fylld med vulkaniska kupoler. 

Där ligger några av planetens största berg. Vad som skapat bergen? Isvulkaner. 

Genom isvulkaner förflyttar sig material från under ytan och skapar ny terräng. På Pluto rör det sig om vatten som snabbt fryser till is på ytan. ”Isvärlden” har en medeltemperatur på 232 minusgrader och är hem åt glaciärer, kratrar och dalar. Om du står på ytan ser du en blå himmel och röd snö, uppger CNN.

Förutsättningar för liv

Bilder på ytan visar också att det inte finns några nedslagskratrar – vilket enligt forskarna säger att Pluto är varmare under ytan än vad man hittills trott. 

Slutsatsen som dras av att det finns vatten nära ytan och en förhållandevis hög innertemperatur är att det kan finnas förutsättningar för liv.

– Det finns fortfarande många utmaningar för organismer att överleva där. De behöver fortfarande någon form av näring, och om vulkanerna är aktiva och att värmen och vattentillgången varierar är det tufft för organismer, säger Kelsi Singer. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.