När de nya definitionerna av en planet sattes nedgraderas Pluto till en så kallad dvärgplanet. Nu verkar det som att Pluto är vårt senaste hopp att upptäcka liv i rymden. De nya detaljerna presenteras i en ny studie i Nature Communications och handlar om området ”Sputnik Planitia” – ett stort istäcke fylld med vulkaniska kupoler.
Där ligger några av planetens största berg. Vad som skapat bergen? Isvulkaner.
Genom isvulkaner förflyttar sig material från under ytan och skapar ny terräng. På Pluto rör det sig om vatten som snabbt fryser till is på ytan. ”Isvärlden” har en medeltemperatur på 232 minusgrader och är hem åt glaciärer, kratrar och dalar. Om du står på ytan ser du en blå himmel och röd snö, uppger CNN.
Förutsättningar för liv
Bilder på ytan visar också att det inte finns några nedslagskratrar – vilket enligt forskarna säger att Pluto är varmare under ytan än vad man hittills trott.
Slutsatsen som dras av att det finns vatten nära ytan och en förhållandevis hög innertemperatur är att det kan finnas förutsättningar för liv.
– Det finns fortfarande många utmaningar för organismer att överleva där. De behöver fortfarande någon form av näring, och om vulkanerna är aktiva och att värmen och vattentillgången varierar är det tufft för organismer, säger Kelsi Singer.