Liknade munskydd med Förintelsen – backar nu

Hon likställde krav om munskydd med förintelsen – ber om ursäkt.
Marjorie Taylor Greene, 47, Republikansk ledamot i representanthuset.
Foto: CNP / POLARIS / ROD LAMKEY - CNP/SIPA USA SIPA USA
”En tid i historien då människor blev tillsagda att bära en gyllene stjära.”
Foto: SHUTTERSTOCK

Republikanen Marjorie Taylor Greene, 47, likställde krav på munskydd med övergreppen mot judar under Förintelsen.

Nu ber den amerikanska kongressledamoten om ursäkt för kommentaren, rapporterar The Guardian. 

Det var i en konservativ podcast som Marjorie Taylor Greene, republikansk ledamot i USA:s representanthus, gjorde det kontroversiella uttalandet.

Hon påstod att Demokraternas krav om att bära munskydd i kongresshuset var i likhet med nazisternas övergrep mot judar under andra världskriget. 

– En tid i historien då människor blev tillsagda att bära en gyllene stjärna, sa hon och syftade på den gula Davidstjärnan som nazisterna tvingade judar att bära.

”Går inte att jämröra”

Taylor Greene sa också att tågtransporterna som slutligen ledde till att människor gasades ihjäl av Nazityskland var exakt samma typ av övergrepp som demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi pratar om i fråga om munskydd.

Liknelsen väckte starka reaktioner i landet både bland demokrater och bland republikaner.

Under måndagen backade Marjorie Taylor Greene från sitt uttalande, skriver The Guardian.

– Jag är uppriktigt sagt ledsen för att ha förolämpat människor med jämförelsen med Förintelsen, säger Marjorie Taylor efter ett besök på Förintelsemuseét i Washington. 

Hon säger också att det inte går att jämföra de två händelserna med varandra. Marjorie Taylor Greene anses vara kontroversiell och har uttalat stöd till den högerextrema konspirationsteorirörelsen Qanon.

Se mer: Vägrar dra upp munskyddet – börjar slåss

En kvinna på en flygning mellan Sacramento och San Diego i USA blir provocerad när hon uppmanas att dra upp munskyddet över näsan inför landning. Hon reser sig då upp och slår flygvärdinnan – som förlorar två tänder och får skador i ansiktet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.