Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Likhundar söker efter saknade i branden

I staden Paradise pågår en omfattande sökinsats efter branden.Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Branden är de dödligaste i Kaliforniens historia. 9 000 brandmän kämpar fortfarande mot lågorna.Foto: ZHAO HANRONG XINHUA / EYEVINE / XINHUA /
Resterna från ett museum i Paradise, Kalifornien.Foto: MARTHA MENDOZA / AP TT NYHETSBYRÅN

Staden Paradise i norra Kalifornien är helt ödelagd i branden ”Camp Fire”. 

Utöver 56 personer som har bekräftats döda söker likhundar efter minst 130 som ännu saknas, rapporterar CNN.

Paradise har varit en populär stad bland pensionärer och efter brandens intåg är det främst äldre som finns på polisens lista över saknade personer. 

I sökinsatsen deltar nära 500 personer och ett 20-tal likhundar. Under torsdagen ska polisen börja ta DNA-prover från anhöriga till de som fortfarande är försvunna.

Dödssiffran har stigit till totalt 59 människor om man räknar samtliga bränder som har drabbat delstaten. Detta efter att ytterligare kvarlevor hittats vid de utbrända hemmen.

Jody Jones, borgmästare i Paradise, är förkrossad.

– Vi ska komma tillbaka och återuppbygga staden. Vi ska göra Paradise till ett paradis igen, säger hon till CNN.

 

Den dödligaste branden i Kaliforniens historia

Branden är de dödligaste i Kaliforniens historia och 9 000 brandmän kämpar fortfarande mot lågorna runtom i delstaten. 

Förutom skogsbranden i norr pågår ”Hill Fire” och ”Woolsey Fire” runt storstaden Los Angeles i söder – där flera kändisar har tvingats evakuera. 

Det är ännu oklart vad som har orsakat bränderna men södra Kalifornien har flera boende stämt elbolaget Pacific Gas & Electric. 

 

Branden är de dödligaste i Kaliforniens historia. 9 000 brandmän kämpar fortfarande mot lågorna.Foto: ZHAO HANRONG / XINHUA/AVALON.RED

Klimatförändringar kan försvåra skogsbränderna i Kalifornien

Ytterligare ett elbolag – Southern California Edison – utreds efter att ha rapporterat problem med ledningar nära platserna där bränder har utbrutit, rapporterar BBC.

Kalifornien har traditionellt haft sin skogsbrandssäsong från sommar till tidig höst, men experter varnar att risken nu är förhöjd hela året.

Delstatens guvernör Jerry Brown pekar delvis på klimatförändringar.

– Detta beror inte bara på en sak. Det är hur folk bor, var de bor och det förändrade klimatet, torkan, minskad fuktighet. Sanningen är att vi kommer ha ökade problem, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.