Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lika bra simma i sirap som i vatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det går lika bra att simma i sirap som i vatten, har forskaren Edward Cussler och hans elitsimmande elev Brian Gettelfinger vid University of Minnesota bevisat. Efter en oerhört besvärlig byråkratisk process lyckades de få tillstånd att fylla en 25-metersbassäng med en sirapslik guarlösning dubbelt så tjock som vatten.

De rekryterade 16 frivilliga motionärer och elitsimmare att simma en valfri sträcka i en vanlig bassäng och i sirapsbassängen. Oavsett simsätt varierade tiderna bara 4 procent och jämnt fördelade mellan bassängerna, rapporterar de båda i American Institute of Chemistry and Engineering Journal. Frågan om hur ett föremåls hastighet genom en vätska påverkas av dess viskositet har sysselsatt de finaste fysiska sinnena allt sedan 1600-talet, då Isaac Newton och Christiaan Huygens käbblade om saken. Den senare har nu i huvudsak rätt. För kroppar av människors storlek motverkas den större "friktionen" i sirapen av bättre grepp för simmaren. För mindre kroppar typ bakterier blir "friktionen" för stor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.