Lika bra simma i sirap som i vatten

Publicerad
Uppdaterad
Det går lika bra att simma i sirap som i vatten, har forskaren Edward Cussler och hans elitsimmande elev Brian Gettelfinger vid University of Minnesota bevisat. Efter en oerhört besvärlig byråkratisk process lyckades de få tillstånd att fylla en 25-metersbassäng med en sirapslik guarlösning dubbelt så tjock som vatten.
De rekryterade 16 frivilliga motionärer och elitsimmare att simma en valfri sträcka i en vanlig bassäng och i sirapsbassängen. Oavsett simsätt varierade tiderna bara 4 procent och jämnt fördelade mellan bassängerna, rapporterar de båda i American Institute of Chemistry and Engineering Journal. Frågan om hur ett föremåls hastighet genom en vätska påverkas av dess viskositet har sysselsatt de finaste fysiska sinnena allt sedan 1600-talet, då Isaac Newton och Christiaan Huygens käbblade om saken. Den senare har nu i huvudsak rätt. För kroppar av människors storlek motverkas den större "friktionen" i sirapen av bättre grepp för simmaren. För mindre kroppar typ bakterier blir "friktionen" för stor.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag