Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lika bra simma i sirap som i vatten

Det går lika bra att simma i sirap som i vatten, har forskaren Edward Cussler och hans elitsimmande elev Brian Gettelfinger vid University of Minnesota bevisat. Efter en oerhört besvärlig byråkratisk process lyckades de få tillstånd att fylla en 25-metersbassäng med en sirapslik guarlösning dubbelt så tjock som vatten.

De rekryterade 16 frivilliga motionärer och elitsimmare att simma en valfri sträcka i en vanlig bassäng och i sirapsbassängen. Oavsett simsätt varierade tiderna bara 4 procent och jämnt fördelade mellan bassängerna, rapporterar de båda i American Institute of Chemistry and Engineering Journal. Frågan om hur ett föremåls hastighet genom en vätska påverkas av dess viskositet har sysselsatt de finaste fysiska sinnena allt sedan 1600-talet, då Isaac Newton och Christiaan Huygens käbblade om saken. Den senare har nu i huvudsak rätt. För kroppar av människors storlek motverkas den större "friktionen" i sirapen av bättre grepp för simmaren. För mindre kroppar typ bakterier blir "friktionen" för stor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.